Kolding Netavis

Syg i din sommerferie? Her er dine rettigheder

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Sommerferien er for mange lige om hjørnet. Hvad har du ret til, hvis du bliver syg lige op til din ferie eller under din ferie?

Lige om lidt starter den såkaldte industriferie, som rigtig mange stadig holder deres sommerferie i.

Dansk Metals medlemsrådgivning oplever op til hver sommerferie mange medlemmer, der ringer ind for at bede om rådgivning. Særligt er der et spørgsmål der trænger sig på:

– Langt de fleste vil høre om, hvilke rettigheder de har, hvis de er blevet syge lige op til deres ferie eller under ferien. Her er den gode nyhed til langt de fleste, at de kan udskyde deres ferie, hvis de er blevet syge op til den. Hvis du er blevet syg under din ferie, har du ret til erstatningsferie, men her kræver det altså, at du har været syg i minimum 5 dage, da de første fem dage inden for et ferieår er karensdage, siger Peter Faber, souschef i forhandlingssekretariatet i Dansk Metal, i en pressemeddelelse.

Når du er blevet syg, så er Dansk Metals råd at tage kontakt til arbejdspladsen hurtigst muligt – og senest inden arbejdstiden normalt ville begynde på den første feriedag:

– Nogle arbejdsgivere kræver en lægeerklæring, og i så fald er det altså arbejdsgiveren der skal betale for det, og ikke dig, fortsætter Peter Faber.

Udover sygdom i ferien, så giver ferieloven dig også en række andre rettigheder:

– Ferieloven giver dig for eksempel også en ret til at have 3 ugers samlet sommerferie i perioden fra 1. maj til 30. september. Vi får også ofte spørgsmål om man kan overføre ferie, og der har du også ret til at overføre 5 ubrugte feriedage pr. ferieår, siger Peter Faber og slutter:

– Er du overenskomstdækket inden for fx industriområdet, så har du yderligere ret til en række ting i forbindelse med ferie. For eksempel har du ret til 5 ekstra feriefridage – det som mange kalder for den 6. ferieuge. Du er også garanteret feriepenge, selvom din virksomhed af den ene eller anden årsag ikke udbetaler dem. Derudover kan du også vælge at bruge dine penge fra fritvalgskontoen til fx at holde ekstra ferie.

Hvis du bliver syg før eller under ferien

• Bliver du syg op til din ferie, kan du udskyde din ferie. Meld dig syg senest, inden arbejdstiden normalt ville begynde på den første feriedag.

• Skaf en lægeerklæring, hvis din arbejdsgiver beder dig om det. Din arbejdsgiver skal betale for den.

• Bliver du syg i din ferie, har du ret til erstatningsferie. Men først efter 5 sygedage.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *