Kolding Netavis

Sport og studentereksamen spiller sammen

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Ayda Jameian får her sin studenterhue på. Selv om hun formelt først bliver student næste år, er det vigtigt for hende, at hendes nuværende klassekammerater kan skrive hilsner i huen. Foto: Hansenberg.

Ayda og Ilia Jameian formår at kombinere eliteidræt med en gymnasial uddannelse på HANSENBERG Tekniske Gymnasium i Kolding.

De er bror og søster. De dyrker begge taekwondo og kickboksning på højeste plan. Og så har de planer om læse medicin efter studentereksamen.

Ilia og Ayda Jameian er Team Danmark-elever på HANSENBERG Tekniske Gymnasium, hvilket betyder, at søskendeparret tager studentereksamen på fire år i stedet for tre. På den måde er det muligt for dem at kombinere en gymnasial uddannelse med eliteidræt.

Og nu har Ilia Jameian afsluttet de fire års studier med et flot 12-tal i sin sidste eksamen, hvor han var oppe i sit studieområdeprojekt (SOP), der omhandlede ebola og den såkaldte SIR-model.

-Det var en fornøjelse at være til eksamen, for jeg har virkelig arbejdet meget med min SOP, og det arbejde fik jeg mulighed for at vise frem. Samtidig samler SOP op på alt det, man har lavet i fire år på gymnasiet. Det er dejligt at kunne bruge de metoder, jeg har lært, fortæller Ilia Jameian i en pressemeddelelse.

Søskende og bedste venner

Det var Ayda Jameian, som gav sin bror studenterhuen på, og få timer senere var det Ilia Jameians tur til at tage tjansen. For selv om Ayda Jameian først formelt bliver student næste år, valgte hun at få en hue allerede i år:

-Jeg skal sige farvel til mine klassekammerater gennem tre år, og jeg ville rigtig gerne have dem til at skrive i min hue. Efter sommerferien fortsætter jeg i en ny klasse – den nuværende 2.g biotek – men jeg kender dem allerede, fordi vi har idéhistorie sammen, forklarer Ayda Jameian, som nu kan holde sommerferie efter et 10-tal i mundtlig dansk i sidste eksamen.

Hun erkender dog, at det bliver underligt at skulle undvære sin bror i dagligdagen, når han flytter til Aarhus for at læse medicin:

-Det bliver ret hårdt, for vi træner sammen, går i skole sammen, laver projekter sammen, har fælles vennekreds og laver klubarbejde sammen. Vi er nærmest bedste venner. Men det drejer sig kun om et år – så skal jeg forhåbentlig også læse medicin i Aarhus.

Naturligt studievalg

Ambitionen om at læse medicin er en af grundene til, at de har valgt teknisk gymnasium:

-Jeg har altid vidst, at jeg ville læse medicin, og derfor har jeg valgt HTX, som er meget naturvidenskabelig. Det er nærmest et miniuniversitet, siger Ilia Jameian.

De er enige om, at sport og uddannelse har spillet godt sammen på gymnasiet.

Ayda og Ilia Jameian – som kom til Danmark fra Iran i slutningen af 2011 – har blandt andet vundet de danske mesterskaber i både taekwondo og kickboksning. Næste mål er VM i taekwondo til oktober – og længere frem i tiden er det OL i 2024, der trænes hen imod.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel