Kolding Netavis

Nye stenrev skal øge bestanden af edderfugle

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
To stenrev er på vej ved Skibelund og Hejlsminde tæt på Koldings kyst. Her ses Skibelund Strand. Foto: Kolding Kommune.

To stenrev er på vej ved Skibelund og Hejlsminde tæt på Koldings kyst. Målet med stenrevene er at skabe bedre fødegrundlag for truede fuglearter, som edderfuglen, der er i tilbagegang i Danmark.

Et stort tankskib lossede i denne uge 3.500 tons sten af i Lillebælt. De store granitstykker bliver i disse dage og frem til den 3. april til to nye stenrev ud for fugleparadiset Solkær Enge ved Skibelund og lidt nord for Trappendal ved Hejlsminde. Stenrevene bliver dermed placeret i et internationalt beskyttet Natura 2000-område, hvor kommunerne er forpligtet til at forbedre leveforholdene for truede fuglearter i tilbagegang.

Kolding er sammen med Sønderborg og Middelfart kommuner en del af EU-projektet Better Birdlife, der støtter de nye stenrev økonomisk. Stenrev har længe stået på Kolding Kommunes ønskeliste over tiltag, der kan skabe bedre levevilkår for truede fuglearter i Lillebælt. Derfor er formand for Naturpark Lillebælt og byrådsmedlem i Kolding Eea Haldan Vestergaard også glad for, at ønsket nu bliver til virkelighed.

– Vi er nødt til at gøre en ekstra indsats for at bevare naturmangfoldigheden i Kolding. Det gælder også i vores farvande og derfor er det fantastisk, at vi nu kan etablere de første nye stenrev i Lillebælt. Ud over at skabe bedre forhold for kystfuglene, så håber vi også, at stenrevene vil have en afledt positiv effekt på hele vandmiljøet og dermed også for fiskebestandene, siger Eea Haldan Vestergaard i en pressemeddelelse.

I den periode, hvor arbejdet foregår, kan skibene opleves fra land – enten fra kysten ved Skibelund ved Solkær Enge eller fra kysten lidt nord for Trappendal. Går turen forbi, kan man med fordel have en kikkert med for at kunne følge med i arbejdet.

Stenrev er levested for blåmuslinger

De nye stenrev bliver primært bygget for at skabe nye levesteder for blåmuslinger, som er edderfuglens vigtigste fødekilde. Stenrevene bliver etableret på en vanddybde på mellem 2,5 og 10 meter.

– Vi placerer dem i områder, hvor vandstanden er mellem 2,5 og 10 meter, fordi det er på de dybder vi erfaringsmæssigt ved, at muslinger og tang trives bedst, men edderfuglen er faktisk i stand til at dykke 20 meter i dybden for at søge efter føden, siger biolog Ib Clausen

Han forventer, at stenrevene også kommer til at fungere som levested for en række andre arter af muslinger, fisk, snegle og krebsdyr. Disse er en del af edderfugles menukort, men er samtidig fødegrundlag for andre fuglearter i Lillebælt som bjergand, toppet skallesluger og terner.

– Erfaringer med nye stenrev er, at de vil øge områdets potentiale for produktion af muslinger med en faktor 2-3 i forhold til den bare sandbund, der er i dag. For at vi kan følge udviklingen, har vi fået lavet en såkaldt ’baseline’-undersøgelse med optælling af relevante fuglearter og en vurdering af fødegrundlaget på havbunden på de anvendte lokaliteter, fortæller Ib Clausen og tilføjer, at stenrev med en positiv effekt på fiskebestandene i Lillebælt vil give bedre levebetingelser for marsvin, der typisk finder føde omkring stenrev.

Better Birdlife-stenrevene er startskuddet til en række nye projekter, der skal forbedre naturforholdene i Lillebælt. Blandt andet planlægger Naturpark Lillebælt flere stenrev til gavn for fiskebestanden og vandmiljøet generelt.

 Stenrev Kolding

Her ses placeringen af de nye stenrev ved Koldings kyst. Foto: Kolding Kommune.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *