Kolding Netavis

Kom sikkert ud og hjem i juledagene

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Foto: Ave Calvar Martinez/Pexels (Modelfoto)

Vejdirektoratet forventer, at juletrafikken vil fordele sig jævnt i dagene op til juleaften, men der kan opstå trængsel 2. juledag. Snestorm, is og frost er som altid ubekendte faktorer, der kan drille i trafikken.

Julen er over os, og mange danskere pakker bilen med julegaver, nisseklædte børn og det gode julehumør og sætter kursen mod familie og venner rundt omkring i landet.

Trafikken i dagene op til juleaften vil vanen tro hovedsageligt bevæge sig via E20 fra hovedstaden over Fyn mod Jylland, og Vejdirektoratet forventer, at julens udrejsetrafik igen i år vil fordele sig jævnt over dagene op til den 24. december.

0d1e970f b182 402a 95df a6072f51a21d
Særligt 2. juledag kan byde på tæt trafik. Grafik: Vejdirektoratet.

I år skal man være opmærksom på, at der fredag den 23. december mellem kl. 11.00 og 14.00 kan opstå tæt trafik og kødannelser flere steder i landet. Vejdirektoratet anbefaler derfor, at man så vidt muligt undlader at køre i det tidsrum lillejuleaftensdag.

Når juledagene er veloverståede, julemaden spist og gaverne pakket ud, sætter mange dels kursen hjemad og dels mod alle julefrokosterne. Her viser erfaringerne, at det er 2. juledag – mandag den 26. december – at der opstår det største pres på vejene.

Trafikken bevæger sig den dag på tværs af landet i begge retninger mellem Jylland og hovedstadsområdet, og Vejdirektoratet anbefaler derfor, at man så vidt muligt undgår at køre mellem kl. 11.00 og 15.00.

Vejrets indflydelse på juletrafikken

Sne og frost kan som altid være en stor udfordring og ubekendte faktorer i forhold til juletrafikken. Det oplevede man lillejuleaften sidste år, hvor sneen drillede trafikken flere steder i landet.

Kommer der frost, og falder der sne i dagene omkring jul, så har det betydning for trafikken. Det vil give en øget risiko for forlænget rejsetid på grund af vanskelige køreforhold, og der vil være en større risiko for uheld, hvilket kan forsinke trafikken yderligere.

Også kraftig vind kan volde problemer i form af lukkede veje og måske endda væltede træer. Derudover kan storm og kuling, hvis Danmark bliver ramt af det, medføre restriktioner på de større broer.

Vejdirektoratet anbefaler, at man altid holder sig orienteret om den aktuelle trafiksituation både før og under rejsen på Trafikinfo.dk og ved at lytte til P4 Trafik.

Gode råd til trafikanter

• Kør uden for de mest trafikerede tidsrum og sæt ekstra tid af til rejsen.
• Hold dig opdateret om den aktuelle trafiksituation på Trafikinfo.dk.
• Hold godt øje med vejrudsigten.
• Kør efter forholdene og hold god afstand til de forankørende trafikanter.
• Hav tæpper, noget at drikke og eventuel en skovl med i bilen.
• Lyt til P4 Trafik under køreturen.

e2bf8024 9c51 4832 8111 93c44f5f9267
Trafikken vil hovedsageligt bevæge sig på tværs af landet i begge retninger mellem Jylland og hovedstaden. Grafik: Vejdirektoratet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel