Kolding Netavis

Jagten på fremtidig affaldsløsning er i gang

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
De to nye beholdere bliver leveret til borgerne i Vester Nebel i uge 12. Foto: Ulrik Pedersen, Redux Affald og Genbrug.

Tirsdag gav Byrådet grønt lys til et forslag om en ny affaldsordning. Med gode erfaringer fra andre kommuner, bliver en test af forskellige beholderløsninger, klistermærker og metoder til indsamling, nu sat i gang hos en gruppe udvalgte borgere i Vester Nebel.

I dag bliver genanvendeligt affald, blandt andet, samlet ind i miljøstationer, med genbrugsbilen og på Kolding Kommunes fem genbrugspladser. Men Miljøstyrelsen har vurderet, at disse løsninger ikke lever op til de nationale krav. I stedet skal borgerne have beholdere derhjemme.

Derfor går Kolding Kommunes renovationsafdeling, Redux – Affald og Genbrug, nu i gang med at teste forskellige løsninger af, løsninger som skal give erfaring og danne fundamentet for den endelige affaldsløsning, der kommer ud til alle borgere i år 2025. Målet er, at vi får sorteret mere affald til genanvendelse.

Testen kommer til at foregå i Vester Nebel. I slutningen af marts bliver der kørt to nye beholdere, til genanvendeligt affald, ud til borgerne. Netop antallet af beholdere er ikke tilfældigt, for de i alt tre beholdere, de to nye og den nuværende beholder til mad- og restaffald, har nabokommunerne rigtig gode erfaringer med. Frem til efteråret kan de udvalgte borgere således sortere 10 forskellige typer affald på egen matrikel.

Affaldsloesninger i Vester Nebel
Grafik: Redux – Affald og Genbrug.

Allerede i weekenden 11. og 12. marts kan borgerne i Vester Nebel se de nye beholdere ved Dagli’Brugsen i byen.

-Vi glæder os til at komme i gang med at teste de nye beholdere, så vi, sammen med erfaringerne fra Vester Nebel, kan finde den løsning, der virker bedst, fortæller Mette Møller Hansen, som står i spidsen for jagten på den fremtidige affaldsløsning i Kolding Kommune sammen med Pia Vissing Clausen, begge fra Redux – Affald og Genbrug.

Alle, som er med i testen, vil få mere information via E-boks eller med et brev.

Fakta

• Forsøget i Vester Nebel løber fra uge 12 til efteråret 2023.

• Under forsøget er de nye beholdere til genanvendeligt affald opdelt på to forskellige måder, så det bliver testet, hvilken løsning der passer bedst med mængden af affald fra de enkelte fraktioner.

• De 10 fraktioner er: madaffald, restaffald, pap, papir, glas, metal, plast, mad- og drikkekartoner, farligt affald og tekstilaffald.

• Borgerne i Vester Nebel, og andre interesserede, kan læse mere om forsøget og 10 fraktioner på www.kolding.dk/nyebeholdere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel