Kolding Netavis

International fjer i hatten

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Dyrepasserelever kan få rigtig meget ud af, at Hansenbergs zoo i Kolding nu er blevet medlem af en prestigefyldt organisation af progressive zoologiske haver og akvarier i Europa.

Hvad har Kolding til fælles med europæiske storbyer som Barcelona, Berlin og Budapest?

Sikkert flere ting, men nu har samtlige byer også zoologiske haver, der er medlem af the European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). Erhvervsskolen Hansenbergs egen zoo er nemlig blevet optaget i det meget fine selskab.

Skolechef ved Organia på Hansenberg Niels Peter Hansen forklarer, at medlemskabet af EAZA åbner op for en lang række muligheder for samarbejde på tværs af landegrænser:

– Det er meget positivt for en skole-zoo. At vi har et “værksted”, der er på så højt et fagligt niveau, at det berettiger til optagelse i EAZA, profilerer i den grad fagfagligheden i dyrepasseruddannelsen. Det styrker uddannelsens internationale profil, og vores elever får endnu bedre chancer for ansættelse i udlandet. De store zoologiske haver, der er med i EAZA, finder ud af, at der også er en skole med. Så kan de lige så godt spørge her, hvis de skal bruge en ny medarbejder. Det er virkelig en fjer i hatten, siger Niels Peter Hansen i en pressemeddelelse fra Hansenberg.

Delegation på besøg

En delegation fra EAZA har som en del af proceduren været forbi Hansenbergs zoologiske have, og medlemmerne af udvalget var meget tilfredse med det, de så.

EAZA begrunder således blandt andet sin beslutning om at indlemme Hansenbergs zoo i organisationen med, at stedet har “imponerende faciliteter til at uddanne den næste generation af europæiske dyrepassere”.

I EAZA hæfter man sig også ved de høje standarder inden for pasningen af dyrene, og at stedet er veldrevet.

Anerkendelse fra udlandet

Niels Peter Hansen forklarer, at man i EAZA har et ønske om at lave en standardiseret dyrepasseruddannelse på tværs af lande. Og her har Hansenberg et forspring, vurderer skolechefen:

– Ikke ret mange lande har en dyrepasseruddannelse som vores. Den danske dyrepasseruddannelse er meget anerkendt i udlandet, så jeg kan godt forestille mig, at EAZA derfor læner sig op ad vores uddannelse.

Niels Peter Hansen påpeger også, at Hansenberg med medlemskabet får lettere adgang til interessante kontakter og kurser. Eksempelvis har EAZA en stor database med undervisningsmaterialer på alle niveauer op til kandidatniveau, som Hansenbergs faglærere kan anvende.

Truede dyrearter

EAZA blev oprettet i 1992 med det formål at opfordre til samarbejde mellem Europas mest progressive zooer og akvarier inden for uddannelse, research og bevarelse af truede dyrearter.

Hansenbergs zoo er hjemsted for cirka 45 dyrearter – deriblandt den truede kattalemur, den skandinaviske los og den sorthovedede dødningehovedabe, som er med i internationale avlsprogrammer.

Og faglærer ved Organia på Hansenberg Karsten Jensen ser klare fordele ved, at skolen nu er med i det store, internationale samarbejde:

– Det betyder nemmere adgang til at være med i avlsprogrammer, og mulighederne for at bytte dyr bliver bedre. På sigt kan vi få flere dyrearter – og vi får mulighed for at arbejde endnu mere med truede dyrearter, end vi allerede gør. Det giver vores elever en mere autentisk oplevelse, og de får bedre indsigt i, hvordan man arbejder i de store zoologiske haver, fortæller Karsten Jensen.

Dyrepasseruddannelsen på Hansenberg har fire specialer: dyr i zoologiske anlæg, forsøgsdyr, hestemanager og dyrehandel.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel