Kolding Netavis

Vandhund: Sådan skal din hund opføre sig på stranden

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Tager du hunden med på stranden, så husk, at der er regler for, hvordan I må færdes. Pressefoto.

Tager du din hund med på stranden, så kan du her få nogle gode råd til, hvordan strandturen forløber uden problemer.

Det er dejligt at have en rigtig vandhund, men for at hundens badeture om sommeren skal forløbe uden problemer for både hund og ejer, kommer Agria Dyreforsikring her med lidt vejledning, ikke mindst til alle de nye hundeejere, der er kommet til i corona-tiden.

Regler for hunde på stranden

Tager du hunden med på stranden, så husk, at der er regler for, hvordan I må færdes. Vil man tage hunden med på stranden, er det godt at kende til de gældende regler. Det er f.eks. ikke alle strande, hvor hunde må færdes. Tine Antvorskov, direktør hos Agria Dyreforsikring, forklarer:

-Selvom det er fristende at tage snoren af halsbåndet, så husk, at det som udgangspunkt er lovpligtigt at have hunde i snor fra den 1. april til og med den 30. september på offentlige strande. Derudover er der nogle strande hvor hunde ikke er tilladt, og der er hundestrande, hvor du kan slippe din hund, også i sommerhalvåret. Søg på nettet efter den strand som du vil besøge og sæt dig ind i dens regler, før du tager afsted.

Sådan skal din hund opføre sig på stranden

Tager du snoren af din hund, skal du altid have fuld kontrol over den, også på stranden. Det vil blandt andet sige, at du skal kunne kalde den til dig, selv hvis den er interesseret i andre hunde, mennesker eller vilde dyr på stranden.

Hvis der er mange mennesker og mange småbørn på stranden, er det klogt at holde hunden i snor uanset reglerne. Fremmede børn kan ikke vide, at din hund er helt harmløs, og kan nemt blive bange for en løs hund, der kommer springende langs vandkanten. Det gør sig stadig gældende, selvom den er et stykke væk fra dem. Hvis der ofte er mange mennesker, så planlæg i stedet at tage på stranden i de tidsrum, hvor der sjældent er mange mennesker, som tidlig morgen eller sen aften. Derudover bør I også følge de sædvanlige regler for god opførsel, såsom at samle hømhøm’er op og udvise hensyn til andre.

Du skal som ejer altid huske på at holde øje med din hund. Er sandet for eksempel for varmt til at du kan gå i bare tæer, så brænder det også hundens poter. Og ville du ikke selv hoppe i havet på grund af alger eller lignende, så skal du også holde din hund væk fra vandet.

Selvom havet ser klart og rent ud, så er der andre sygdomme der kan give hunden problemer efter en tur i bølgen blå, fortæller Agria Dyreforsikrings dyrlæge Mogens Brix.

Det skal du være opmærksom på efter strandturen

Hotspot og “vandhale” er to klassiske sygdomme, som hunde kan få efter en tur på stranden. Begge kan være dyre og smertefulde bekendtskaber for hundeejere og hunde. Dyrlæge Mogens Brix forklarer om de to diagnoser:

-Våd og fugtig pels kan føre til fugteksem, også kaldet hotspot, der gør hundens hud rød, øm og irriteret. Får hunden hudbetændelse, skal den tilses af en dyrlæge, der typisk vil behandle betændelsen med antibiotika. “Vandhale” eller ”watertail” er betegnelsen for en ikke infektiøs betinget inflammation i halerodens nerver, der opstår, hvis hunden i længere tid er kold eller nedkølet på bagdelen. Det kan også opstå, hvis hunden har opholdt sig lang tid i vandet, da halen derved er i fuld aktion og således overbelastes. Får din hund vandhale, skal den altid tilses af dyrlægen, da det er ganske smertefuldt for den. Her behandles den med smertestillende, og du må fortsætte behandling hjemme med varme og hvile.

Gode råd

Mogens Brix giver her fem tips til hvordan du passer godt på din hund, efter en tur på stranden:

Gør det til en vane at kigge nærmere på din hund hver dag i sommertiden – så finder du også flåter og andre ubudne gæster.

Skyl altid hunden i ferskvand efter havbad.

Sørg for, at hunden er ordentligt tør, inden den f.eks. lægger sig i kurven.

Barber eller klip rundt om et sår, så du kan holde øje med det.

Hvis hunden kradser eller slikker sig, skal den have krave på eller anden beklædning, der kan hindre dette. Der findes bl.a. oppustelige kraver, så hunden og dens omgivelser slipper for en stor plastikskærm.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel