Kolding Netavis

Tragisk sag: Grov vanrøgt af grise gennem flere år

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Dansk svinebesætning. Foto er ikke relateret til den pågældende sag. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

En landmand er blevet idømt tre måneders betinget fængsel og frakendelse af retten til at have med svin at gøre i fem år. Størstedelen af anklagepunkterne går helt tilbage til 2015. En dybt tragisk og ulykkelig sag som ikke burde være kommet så vidt, mener Dyrenes Beskyttelse.

Et anklageskrift på 16 sider i en straffesag mod en landmand fra Als fortæller om en sønderjysk svineproduktion med store problemer gennem mange år, blandt andet mislykkede aflivningsforsøg, ubehandlede sygdomme og hundredvis af grise indsmurt i gylle.

Nu er der faldet dom i sagen, og landmanden er idømt tre måneders betinget fængsel og frakendelse af retten til at have med svin at gøre i fem år for ”grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling”. Hos Dyrenes Beskyttelse havde man dog gerne set en hårdere dom.

– Det er en dybt tragisk og ulykkelig sag, hvor der er tale om rigtigt mange grise, der over en årelang periode er blevet udsat for en forfærdelig behandling. Vi er glade for, at han er frakendt retten til at have med grise at gøre. Vi mener dog, at i så en alvorlig sag burde det have omfattet al hold af dyr på livstid, siger Birgitte Damm, chefkonsulent for landbrugsdyr i Dyrenes Beskyttelse, i en pressemeddelelse.

Hun uddyber:

– Det siger sig selv, at man ikke skal have lov til at holde dyr, hvis man godt og grundigt har bevist, at man ikke kan leve op til sit ansvar og overtræder de regler, vi har til at give dyrene et minimum af beskyttelse. Det er faktisk ikke indgribende i forhold til de uhyrligheder, som dyrene kan blive udsat for, og derfor burde det ske langt oftere i denne slags sager, fortæller hun.

Ifølge anklageskriftet manglede flere tusinde grise halm i en længere periode på landmandens besætninger, ligesom manglende ventilation sendte temperaturen i vejret i svinestaldene. Hundredvis af grise lå i deres egne efterladenskaber, og kadavere blev ikke opbevaret forsvarligt. Adskillige døde grise blev for eksempel fundet efterladt i stier, gangarealer og ved ramper til staldene helt tilbage i september 2015.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *