Kolding Netavis

Sten fra mark til banke: En hilsen fra egnens bønder til Skamlingsbanken

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
De første marksten fra egnens bønder er allerede lagt omkring stenstøtten på Skamlingsbanken. Formanden for Skamlingsbankeselskabet, Nis Jørgen Steffensen (t.v.) og formanden for KHL, Hans Damgaard (t.h.). Foto: Kolding Herreds Landbrugsforening.

Sten fra mark til banke er en hilsen fra egnens bønder til Skamlingsbanken.

Det skriver Kolding Herreds Landbrugsforening (KHL) i en pressemeddelelse.

– Det var en kreds af bønder, som i 1843 købte et areal på 7 tdr. land omkring Højskamling, stiftede Skamlingsbankeselskabet og indbød til folkefest for at fejre den såkaldte sprogforordning. Egnens bønder har altid haft en særlig tilknytning til Skamlingsbanken, og som bonde og som historisk interesseret glæder det mig, at egnens landmænd nu får mulighed for at sætte endnu et aftryk på denne kulturhistoriske perle. Denne gang i forbindelse med renoveringen og nyfortolkningen af Skamlingsbanken, siger formanden for Skamlingsbankeselskabet, landmand Nis Jørgen Steffensen, Hejls.

Sten fra mark til banke

Helt konkret får landmænd mulighed for at levere natursten fra de lokale marker til det store og ambitiøse arbejde med at fremtidssikre Skamlingsbanken, bl.a. med nyt flot oplevelsescenter og ny folkemødeplads. Stenene vil blive brugt til pikstensbelægninger omkring mindesmærkerne, som elementer på oplevelsescentrets forplads og indstøbt i belægningen både udvendigt og indvendigt.

– Egnens bønder får på denne måde mulighed for at sende en smuk og symbolladet hilsen til Skamlingsbanken, og der er også mulighed for at give et økonomisk bidrag i form af en donation, som vil blive anvendt til at realisere oplevelsescentrets forplads og gulv. Ved donationer på 20.000 kroner og derover indgraveres gårdejerens og gårdens navn på en natursten, som indlejres i oplevelsescenteret gulv eller forplads. Donationer op til kr. 16.000 er fradragsberettigede, fortæller Nis Jørgen Steffensen, som driver landbrug i Hejls.

En opfordring fra KHL

Kolding Herreds Landbrugsforening har som repræsentant for egnens landmænd udsendt en opfordring til medlemmer i området omkranset af Haderslev og Vojens i syd, Stepping, Lunderskov og Vamdrup i vest og Almind i nord om at deltage i projektet. Folkene, som bygger det nye oplevelsescenter, kommer ud til landmanden og vælger de sten, som passer ind i arkitekturen.

– Jeg er født og opvokset ved foden af Skamlingsbanken, siger formanden for Kolding Herreds Landbrugsforening, Hans Damgaard, Hejls, og fortsætter:

– Banken slipper mig aldrig, for jeg kan se den fra næsten ethvert hjørne af marken. Synet af dette gamle og stadig spillevende folkemødested får mig til at stoppe op, nyde øjeblikket og fundere over mine rødder. Og ideen at lade netop landbruget sætte sit aftryk på renoveringen og nyfortolkningen af Skamlingsbanken finder jeg utrolig smuk og velvalgt. Jeg kan kun anbefale mine kolleger – også dem som ikke er med i KHL – at levere sten og eventuelt give et økonomisk bidrag som en hilsen fra egnens bønder til Skamlingsbanken,

Landmænd, som ønsker at levere marksten eller at give en donation, kan kontakte formanden for Skamlingsbankeselskabet Nis Jørgen Steffensen, mob. 2045 1410 / nj*@pr**********.dk eller bestyrelsesmedlem Peder Damkjær, mob. 2554 1515 / **@an******.net.
Donationer kan også indsættes direkte på Skamlingsbankeselskabets donations-konto 7045 1324977.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *