Kolding Netavis

Smagstest af nougat og marcipan

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Foto: Madensverden.dk.

I december er vi storforbrugere af nougat og marcipan. Der er dog stor forskel på kvaliteten. Se de bedste og de værste, så du undgår at lave kedelig julekonfekt.

Salget af marcipan og blød nougat boomer i denne måned. Danskerne elsker at lave deres egen konfekt i juletiden, og til konfekt skal vi bruge marcipan og nougat.

Men hvilke smager bedst? Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril fra Madensverden.dk har blindsmagt en række marcipan- og nougatblokke, og resultatet vil være en overraskelse for nogen.

En af de mest populære marcipan og -nougatproducenter, Odense Marcipan, scorer nemlig dårlige karakterer. Deres to nougatprodukter var således smagstestens tabere.

Bedste og dårligste marcipan

– En god marcipan skal have en afbalanceret sødme, så sødmen ikke overdøver smagen af mandler. Konsistensen skal være blød og saftig, ikke tør eller krystalliseret, siger Charlotte Mithril fra Madensverden.dk.

Her er hendes bedømmelser af de to bedste i testen samt den dårligste:

*****

Irmas Økologisk rå marcipan har en dejlig frisk og god smag af rene mandler. Den har en middel sødme, der er godt afbalanceret i forhold til mandelsmagen. Konsistensen er saftig med let bid fra mandlerne.
Butik: Irma samt på Coop.dk.
Pris per 100 gram: 21,75 kr.
Mandelindhold: 55 procent.

****

Rema 1000 Ren rå marcipan har en god, frisk mandelsmag og en mild sødme, der er godt afbalanceret i forhold til mandelsmagen. Konsistensen er fin med let bid fra mandlerne.
Butik: Rema 1000.
Pris per 100 gram: 12,50 kr.
Mandelindhold: 60 procent.

**

Änglemark Økologisk marcipan har en meget høj sødme, der dominerer mandelsmagen. Smagen er sød og ensporet. Konsistensen er meget lind og virker næsten krystalliseret fra sukkeret.
Butik: Coops butikker samt Coop.dk.
Pris per 100 gram: 18,25 kr.
Mandelindhold: 55 procent.

Den velkendte lyserøde pakke med fra Original Odense Marcipan landede på en fjerdeplads med tre stjerner og ordene: ’Fin og lind konsistens med kun en smule bid. Den har en mild sødme og en smule bitterhed fra mandlerne. En mild og neutral smag’.

Harsk eller velsmagende nougat

– Nougat er en blok af cremet hasselnødde- og kakaomasse. En god nougat skal have en fin smag af ristede hasselnødder og kakao samt en blød konsistens, der bliver cremet i munden, fortæller Charlotte Mithril, som også her konkluderede, at Irmas produkt er det bedste.
Her er de to bedste i testen og den, der klarede sig dårligst.

*****

Testvinderen er Irmas Økologisk Hasselnøddenougat, der har en skøn smag af ristede hasselnødder samt en god, kraftig kakaosmag. Den har en middel og godt afstemt sødme og en lækker konsistens, der smelter nemt uden at være for blød.
Butik: Irma og Coop.dk.
Pris per 100 gram: Ca. 31 kr.
Hasselnøddeindhold: 38 procent.

****

Økoladen Økologisk Nougat har en god smag og duft af ristede hasselnødder. Den har en meget blød og cremet konsistens, der er lækker i munden, men kan være svær at arbejde med i konfekt.
Butik: Føtex m.fl.
Pris per 100 gram: 43 kr.
Hasselnøddeindhold: 40 procent.

*

Odense Nougat – Ekstra Nødder har en besk smag af harske nødder. Den har en middel sødme og en bitter eftersmag fra nødderne. Konsistensen er temmelig hård, og den smelter ikke så nemt i munden.
Butik: Coops butikker, Bilka m.fl.
Pris per 100 gram: 25 kr.
Hasselnøddeindhold: 45 procent.

Du kan læse resten af bedømmelserne på Madensverden.dk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *