Kolding Netavis

Sjov på SUP: 10 gode råd til sikkerheden på vandet

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Stand Up Paddling er en sjov og anderledes måde at være på vandet på. Men husk sikkerheden, så det bliver ved at være sjovt. Foto: Adobe.

Stand Up Paddle er de sidste år blevet et stort og sjovt hit for både børn og voksne. Men vand er ikke ufarligt, og for især begyndere kan det pludselig gå galt. Her er Friluftsrådets ti råd om sikkerhed på SUP-boardet.

Vi padler i Københavns Havn. På søerne ved Silkeborg. I havet omkring Danmark.

Stand Up Padle – eller SUP – er de sidste år blevet det helt store vandhit for både børn og voksne rundt om i Danmark. Det kræver ikke andet end et bræt og en padle, så er man klar til at lege sig til en bedre balance og koncentration og nyde friheden i at glide fremad stående på vandet.

Men da SUP netop foregår på vand, kan det pludselig gå fra at være sjovt til at være farligt. Selv lavt vand kan indeholde lumske strømforhold, ligesom en pludselig fralandsvind kan skubbe især oppustelige SUP-boards ud, hvorfra man ikke kan komme ind til land igen.

-SUP er en rigtig god måde at opleve naturen på, som gør noget godt for en både fysisk og mentalt. Men som med alt andet friluftsliv skal sikkerheden altid have første prioritet, siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet, i en pressemeddelelse.

Oppustelige boards er som badedyr

Uanset hvor erfaren man er med SUP, kan man opleve et pludseligt skift i vejret, som kan gøre situationen farlig. Det er dog især begyndere, som ikke er så sikre på boardet eller uvante med at tænke i vind- og vandforhold, der er udsatte.

Derudover er de meget populære oppustelige SUP-boards en væsentlig årsag til, at mange livreddere rundt om i landet sidste sommer måtte på vandet for at hente folk ind, der var blevet taget med vinden.

For mens et standard SUP-board af glasfiber er relativt tungt, er de oppustelige at sammenligne med et badedyr, der noget nemmere kan drive til havs. Har man et sådant, er det derfor endnu vigtigere at tænke i sikkerhed, når man padler ud, så man får en sjov og sikker tur.

10 gode råd

Her er ti sikkerhedsråd fra Surf- og Rafting Forbundet, som er specialforbund i Danmark for Stand Up Paddle.

  1. Brug altid en leash (en strop, der forbinder dig til dit board), så boardet ikke blæser væk fra dig, hvis du falder i vandet.
  2. Husk svømmevest. Den har fra 2017 været et lovkrav, og betyder bøde, hvis du ikke har den med.
  3. Medbring din telefon (i et vandtæt etui), så du kan ringe efter hjælp, hvis uheldet er ude.
  4. Gå som udgangspunkt ikke alene på vandet.
  5. Fortæl andre hvor du/I padler ud og hvornår du/I forventer at være tilbage.
  6. Tag et introduktionskursus i en surf- eller SUP-forening eller hos en surfskole.
  7. “If in doubt, don’t paddle out” – brug din sunde fornuft og kend dine begrænsninger.
  8. Brug korrekt påklædning efter årstiden og vind- og vejrforholdene.
  9. Undersøg altid vind- og vejrforhold, inden du går ud. Gå ikke ud i fralandsvind, hvis du er nybegynder eller let øvet. Der findes flere apps, der kan fortælle dig om vejrforholdene lige præcis der, hvor du er.
  10. Brug padlen til at signalere, hvis du er i nød.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel