Kolding Netavis

Så mange danskere er udsat for vejvrede

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Bilisterne holder ikke igen med vreden på de danske veje. Foto: Miguel Angel Flores/Istock.

Bilisterne holder ikke igen med vreden på de danske veje, hvor medtrafikanter ofte bringer vores temperament i kog. Det viser en ny undersøgelse.

Der er ikke meget tålmodighed og overskud bag rattet, når danske bilister bevæger sig ud i trafikken. I hvert fald ikke, hvis man ser på en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige.

Derimod er skældsord, aggressiv adfærd og voldsomme gestikulationer desværre hverdag for rigtig mange danskere, der er blevet udsat for ‘road rage’.

Hver anden dansker har nemlig oplevet at blive gestikuleret grimt af i trafikken, mens hver tredje er blevet råbt ad, af sine medtrafikanter. Hver femte har derudover oplevet, at de er blevet snakket grimt til af andre bilister.

-Aggressiv adfærd er aldrig hensigtsmæssigt og slet ikke i trafikken. Personer, der har mere travlt i trafikken med andres kørsel, har selvsagt også mindre fokus på det, der sker på vejen, og når vi ved, hvor farligt uopmærksomhed er i trafikken, er det dybt uansvarligt at bruge al sin tid på andre trafikanter, fortæller Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige, i en pressemeddelelse.

Mangel på selvindsigt?

Mens problemet med ‘road rage’ tydeligvis er stort på de danske veje, så viser undersøgelsen også et andet problem i trafikken, nemlig en manglende fokus på egen opførsel.

For når danske bilister er blevet spurgt, om de selv har begået ‘road rage’, ser problemet væsentligt mindre ud. Her er det kun hver fjerde, der har gestikuleret grimt af andre trafikanter, mens hver femte har råbt ad andre, og blot hver tiende harsagt grimme ting til sine medtrafikanter. De svar bør også give anledning til en smule selvrefleksion på vejene, mener Henrik Sagild.

-Det er ofte nemmere at pege på andres fejl i trafikken, end det er at se indad. Derudover skal man huske, at folk har forskellige grænser for, hvad de oplever som værende ubehagelig adfærd, og den nemmeste måde at undgå, at folk oplever ens adfærd som ‘road rage’, er simpelthen ikke at bruge tid på vrede gestikulationer og mishagsytringer, men i stedet på at køre bil.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel