Kolding Netavis

Psykisk syge børn skal ikke anbringes på lukket institution

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Læserbrev af Annette Blynel (SF), medlem af regionsrådet i Region Syddanmark, Strandgade 27, 5700 Svendborg.

Så diskuteres det igen: Skal børn og unge helt ned til 10 års alderen anbringes på en lukket institution, med fire meter høje mure og hvor dørene til værelset lukkes klokken 22?

Ungdomskriminalitetsnævnet har bemyndigelse til at beslutte dette – og det er så sket for ca. 500 børn og unge under 15 år i Danmark det sidste år. Socialpædagogernes Landsforbund retter en skarp kritik af disse anbringelser. SF er fuldstændig enig.

Børnene anbringes ud fra et farlighedskriterie, hvis et barn/en ung er til fare for andre, men desværre også, hvis barnet er til fare for sig selv og er selvskadende. Et sådant psykisk sygt barn kan således blive anbragt sammen med andre dybt kriminelle unge. Unge, der er dømt for vold, er bandemedlemmer og/eller misbrugende. Det kan f.eks. forekomme lige efter en udskrivelse fra børnepsykiatrisk afdeling.

Det er dybt bekymrende – og skal ændres. Vi kan ikke være bekendt at behandle børn på 10-12 år som kriminelle.

I Region Syddanmark sker en sådan anbringelse på den lukkede institution Egely i Nørre Aaby. Det skal dog understreges, at Egely udfører en god pædagogisk indsats, under de givne forudsætninger. Det skal bare ændres, så de psykisk syge og sårbare børn får et andet tilbud – et tilbud, hvor det ikke handler om straf, men et tilbud, hvor der tages hånd om deres skrøbelige psyke. De skal ikke ”i fængsel”, men tilbydes et kvalificeret pædagogisk tilbud med faste rammer.

SF ønsker generelt helt at afskaffe muligheden for at idømme børn under 15 år (under den kriminelle lavalder) denne form for dom. Men aktuelt er der desværre ikke politisk vilje hertil. Indtil det sker, vil SF adskille disse grupper af børn og unge fra de hardcore kriminelle unge, fordi den pædagogiske tilgang er vidt forskellig afhængig af gruppen af børn, og for at den ene gruppe ikke kan øve negativ indflydelse på den anden.

SF har derfor allerede i sidste uge fremsendt forslag til budgetforhandlingerne i Region Syddanmark med ønsket om, at der oprettes særskilte tilbud til den yngste og mest sårbare gruppe af disse børn.

Vi satser på at flertallet i Regionsrådet er enige med os? Vi kan ikke forestille os andet. Det, der sker lige nu, er uhørt og skal ændres.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *