Kolding Netavis

Mennesker eller mursten?

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Læserbrev af Merete Due Paarup (R), Kolding Byråd (R), Uhrevej 11, 6064 Jordrup.

Den kommunale økonomi er under pres. Alle prognoser viser, at det bliver endnu sværere fremtiden – på grund af demografi og fordi vi ganske enkelt som borgere forventer høj kvalitet i den kommunale service fra antal af pædagoger i dagtilbud til færre huller i vejene, fra værdig ældrepleje til ventetider i byggesager.

Vi vil stadig have mere og bedre. Det kan ganske enkelt ikke hænge sammen, hvis vi ikke tænker og handler anderledes.

Varm luft og masser af mursten

Et område kunne være at se på den kommunale bygningsmasse. Vi har rigtig mange kvadratmeter (ca 1/2 million m2) i Kolding Kommune og hver kvadratmeter koster ca 600 kr i årlig drift. Vi har fået udarbejdet rigtig mange analyser, der viser at vi har rigtig meget bygningsmasse, der kun bliver brugt få timer om dagen eller endda om ugen. Vi har fået masser af tal, der viser, at vi bør samle os på færre kvadratmeter på tværs af alle områder fx skole, fritid, kultur, senior… og det kan give rigtig god mening.

Kloge kvadratmeter

Ja, det kan betyde, at forskellige foreninger, frivillige, faggrupper skal rykke sammen og bruge fælles rammer – men på forskellige tidspunkter (eller samtidig fordi det faktisk kunne give mere mening).

Det giver mulighed for nye fællesskaber, nye måder at samarbejde på eller mulighed for at flere kan bruge de samme faciliteter. Fx I Lunderskov har det gamle rådhus plads til de nye faglokaler til design og skolen har brug for mere plads her kunne både skolebørn, seniorer og foreninger bruge det samme værksted/faglokale. Fx Kunne Ungdomsskolen rykke ud i andres rammer og dermed styrke samarbejdet til lokale foreninger og være med til at få flere ind i foreningslivet. Fx kunne koret øve på det lokale plejecentre og på samme tid give de ældre en oplevelse.

Eksempel: Hvis vi sparer 5% bygningsmasse, giver det en gevinst på 15. mio. hvert år fremover. Plus det vi kunne få ved frasalg af bygninger. Minus til retning af lokaler til mere fleksibilitet. Det betyder kroner til ekstra varme hænder og flere aktiviteter.

Det kan ses som “træls” eller “spændende mulighed”. Men hvis vi går i åben nysgerrig dialog med alle, der adgang til lokaler og lytter til hvem de kunne have plads til eller hvor de ellers kunne bruge lokaler sammen med, så er jeg sikker på at vi kan forvandle mursten til mennesker – især hvis de får pengene, der spares til aktiviteter eller nye medarbejdere. Fælles brug af lokaler kan give grobund for nye fællesskaber og mere nytænkning på tværs. Tør vi. Kan vi.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *