Kolding Netavis

Lediges rettigheder er i fare

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Dorthe V. Willumsen. Privatfoto.

Læserbrev af Dorthe V. Willumsen, formand for HK Kommunal Sydjylland, Højageren 59, Østbirk.

Det lyder flot. Regeringens ekspertgruppe vil i sit udspil om fremtidens beskæftigelsesindsats sætte kommunerne fri.

Væk med bøvlede regler. Hver kommune må selv tilrettelægge den indsats, de mener, er bedst for deres ledige borgere.

Som formand for HK Kommunal Sydjylland repræsenterer jeg mange ansatte på de lokale jobcentre. Jeg er helt enig med ekspertgruppen i, at der er regler på området, der med fordel kan afskaffes, og at indsatsen tilrettelægges bedst tæt på borgeren.

Men jeg er også bekymret. For det er ikke kun bureaukratiske regler, der ryger, hvis udspillet implementeres. Mange af den lediges rettigheder forsvinder også.

Kommunen behøver for eksempel kun at holde få møder med den ledige. Det vil give mening i nogle tilfælde, mens det i andre er nødvendigt med hyppige møder. Hvordan sikrer vi, at det bliver den lediges behov, der bestemmer mødernes hyppighed, og ikke kommunens økonomi?
Retten til uddannelse indskrænkes betydeligt. Retten til selvfunden virksomhedspraktik fjernes. Seniorjobordningen fjernes. Den ledige vil i mine øjne ikke længere være sikret et solidt minimumsniveau for indsatsen.

De fleste kommuner vil formentligt løse opgaven godt. Andre vil løse den mindre godt. En trængt kommunal økonomi kan hurtigt lede til en svækket indsats.

Ekspertgruppens forslag kan derfor skabe ulighed blandt de ledige. Hanne i X-kommune vil få bedre chance for at komme tilbage i job end Michael i Y-kommune, blot på grund af deres postnumre.

På den baggrund kan jeg ikke anbefale regeringen at implementere alle ekspertgruppens anbefalinger.

Lad os gentænke jobcenterindsatsen, men med de ledige i fokus.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel