Kolding Netavis

Lad ikke indbrudstyven få sine ønsker opfyldt

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

I Region Syddanmark bliver der begået 69 procent flere indbrud i december end resten af året. Indbrudstyven udnytter, at der er flere mørke end lyse timer i døgnet, og at boligen ofte er alene i juletiden.

Frem mod december stiger antallet af indbrud. I perioden 2013-2017 er der gennemsnitlig blev anmeldt 926 indbrud i december, hvilket svarer til 30 indbrud om dagen. Det kan derfor betale sig at forberede sit hjem lidt ekstra på mørket, skriver Nabohjælp i en pressemeddelelse.

– Når indbrudstyven har ekstra travlt i de mørke måneder, vil han gerne have fred og ro til sit arbejde. Derfor går indbrudstyven typisk efter mørke boliger, hvor han kan gemme sig og arbejde uforstyrret, fortæller Christina Tang Sørensen, kriminolog i Nabohjælp, et samarbejde mellem Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden.

Hun opfordrer derfor til, at vi ødelægger den ubudne gæsts arbejdsbetingelser ved at sørge for god belysning omkring boligen. Det giver nemlig naboerne bedre betingelser for at opdage tyven – og på den måde minimeres risikoen for, at indbrudstyven kan arbejde uforstyrret. 

Indbrudstyvens største frygt 

Lys bør dog ikke stå alene, når man skal forebygge indbrud. Lyset virker først rigtig effektivt, når der er nogen, der samtidig er opmærksomme. Det er derfor vigtigt, at man allierer sig med sine naboer, når man ikke er hjemme. På den måde kan man sikre, at der nogen til at se efter ens bolig og snyde tyven til at tro, at boligen ikke er alene hjemme over julen, og det kan afskrække tyven fra at bryde ind.

– Vi kan blandt andet aftale med naboerne, at de løbende parkerer en bil eller cykel i indkørslen, at de smider skrald i ens skraldespand, og at de tømmer postkassen. De kan også med fordel gå en runde om huset en gang i mellem for at se, om alt er som det plejer. Opmærksomme naboer er nemlig indbrudstyvens største frygt, fortæller Christina Tang Sørensen.

Nabohjælp er et effektivt redskab, når man skal forebygge indbrud i sit nabolag. Har man koordineret aktiv Nabohjælp i sit nabolag, kan man forebygge op mod hvert 5. indbrud. 

Ved at bruge nabohjælpssystemet på nabohjælp.dk kan man som naboer orientere hinanden om, hvornår man er på ferie, så man ved, hvornår man skal være særligt opmærksomme på hinandens hjem. Det er også muligt at dele viden om mistænkelig adfærd eller indbrud i nabolaget.

Fem hurtige juletips 

1. Aftal Nabohjælp – brug nabohjælp.dk eller appen Nabohjælp. 

2. Sørg for lys med bevægelsessensorer omkring huset. 

3. Hils på dem, du møder i nabolaget – både dem du kender og ikke kender. Opmærksomme naboer er tyvens største frygt. 

4. Del din viden om mistænkelig adfærd eller indbrud med naboerne. Nabohjælp.dk tilbyder en gratis advarselsfunktion. 

5. Brug tænd/sluk belysning og ’FakeTV’, så det ser ud, som om der er nogen hjemme.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *