Kolding Netavis

Krav til affald

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Læserbrev af Filip Bekic Bladt, fællesledelseformand og byrådskandidat Socialdemokratiet i Kolding, Borgergade 4, st. th. 6000 Kolding.

Vi skal sortere mere! Sådan er budskabet i regeringens nye klima udspil. Derudover skal vi sortere ens i alle landets kommuner. Begge initiativer er fantastiske.

Vi når selvfølgelig ikke 70% af reduktionsmålet ved blot at sortere affald bedre, men vi reducerer udledningen i Danmark på 0,7 millioner ton CO2-ækvivalenter i 2030. Derudover bliver både forbrugere og virksomheder mere bevidste omkring forbrug, sortering og genanvendelse.

Jeg synes, at regeringens forslag er godt, og jeg glæder mig meget over, at fremtidens løsninger bliver mere genanvendelige og miljørigtige. Selvom det for mange mennesker bliver en omvæltning, så skal vi huske på, at vi allerede sorterer rigtig meget. Nu kommer der blot mere system over den måde vi gør det på.

Der ligger selvfølgelig et ansvar hos den enkelte borger, men der skal også ligge et ansvar hos virksomhederne og producenterne. Hvis vi skal sortere mere og bedre og blive bedre til at genanvende, så stiller det krav til de materialer, der bliver brugt i produktionen. Desuden mener jeg, at vi skal stille krav til virksomhederne.

Al emballage, der bliver produceret, skal forsynes med synlige sorteringsanvisninger. For eksempel skal der på mælkekartoner være et synligt piktogram, der klart og tydeligt anviser hvor emballagen skal være. Enkelte virksomheder gør det allerede, men det skal være lovpligtigt på alt emballage. På den måde gør vi det mere overskueligt at sortere affald for almindelige mennesker.

Hvis vi skal nå de 70% reduktion i 2030 skal vi stille krav til hinanden. Vi forbrugere har et ansvar, men vi kan ikke løse det alene. Der skal være klare politiske krav og retninger, før vi kan nå vores målsætning, og så skal Danmark være foregangsland. Vi skal ikke vente på alle de andre lande, men vi skal gå forrest, dele vores viden og presse på europæisk og internationalt, så vi sammen kan finde de bedste bæredygtige løsninger.

Globale problemer skal også løses lokalt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *