Kolding Netavis

Koldings nye Rådhus

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Læserbrev af Johnny Sørensen, Søndergade 21, 6580 Vamdrup.

10. september 2018 havde jeg en snak med borgmester Jørn Pedersen omkring blandt andet placeringen af det påtænkte nye rådhuset. (Kaffe med borgmesteren, der blev dog ikke serveret kaffe til min store skuffelse).

Borgmesteren fremførte nogle argumenter for en placering af Rådhuset, som jeg her gerne vil følge op på:

Der er store fordele i, at samle alle funktioner på en placering og det var det, som min samtale med borgmesteren gik på, mens vi på ingen måde er enige om placeringen.

Borgmesteren kunne meddele, at rådhusets placering nok ville ligge fast på Nytorv af flere årsager:

• Det er den bedste plads i relation til de 2 andre skitserede muligheder, der er nævnt i JyskeVestkysten den 16. juli 2018.

• Det vil være næsten umuligt at sælge den bestående specielle bygning som Kommunen har på Nytorv, eller forbundet med stort tab. Derfor kunne placeringen være her.

• De ca. 1200- 1500 medarbejdere lægger en stor de af deres indkøb til handelslivet i butikkerne i den indre by og handelsforeningen vil være ked af at miste denne omsætning. ( Hvor mange af disse bor og handler i Kolding til daglig? )

• Man kan kun bygge et nyt Rådhus i etaper og det er ikke muligt at flytte hele Kommunen på en gang

• Man vil opnå mere byliv i bymidten såfremt Rådhuset bliver i bymidten.

• At lægge Rådhuset andre steder end i bymidten vil gøre tingene mere besværligt for borgerne.

Det var stort set de argumenter, som borgmesteren bragte frem mine mine argumenter med at bygge på Media Park på Tankedalsvej, hvor man har grund og basis faciliteter til rådighed.

Samtidig lagde borgmesteren stor vægt på, at kunne henvise til Viborg Kommune, der for nogle år siden byggede et nyt rådhus i udkanten af byen, og her kunne han fortælle, at man har haft store problemer, og det har ikke været det optimale, at lægge det i udkanten af byen.

For at få mere indblik i borgmesterens fortælling om Viborg Kommune, har jeg siden henvendt mig til Viborg Kommune og talt med Jørn Sunesen, som er i Kommunal- og ejendomssektionen for at høre om deres erfaring med deres nye rådhus, byggeri, borgerbetjening m.m.

Sammenfatning af denne samtale blev:

• Det var en rigtig og god beslutning at bygge nyt rådhus og ikke mindst væk fra bymidten.

• Det har skabt et meget større byliv med flere forretningstiltag end man kunne forvente.

• Trafik og parkeringsproblemer er lettet væsentlig.

• Flytningen blev foretaget i løbet af en weekend for alle personalegrupper. Alt var på plads inden medarbejderne mødte op en mandag kl. 8 og kl. 10. var der indflytnings sammenkomst efter at alle var kommet på plads

• Det første år efter flytningen havde man ca. 60.000 besøg på borgerservice uden problemer. Det tal er blevet noget mindre. (En buslinje er blevet ændret, så borgerne ikke har problemer med at komme til rådhuset ) .

• Kommunen sad før flytninger på 16 adresser i byen, nogle af dem i lejede lokaler, men det blev planlagt i detaljer, hvordan flytningen kunne foregå.

• Handelen i byen er blomstret op ved at flere købedygtige er flyttet ind i bymidten og lægger deres indkøb her.

• Det er bestemt ikke Sunesens vurdering, at det er kommunens medarbejdere, der holder liv i de handelsdrivende. Indtrykket er, at de medarbejdere, der kommer udefra, stort set handler der, hvor de bor, mens de der bor i den indre by stadigvæk naturligvis vil lægge deres indkøb her.

• Sunesen kunne til sidst henvise til Viborg Kommunes borgmester Ulrik Wilbek (V) samt Kommunaldirektør Lasse Jacobsen.

Jeg har forespurgt en ejendomsmægler om muligheden for at sælge kommunens ejendom på Nytorv, og svaret var ret klart, at det vil der ikke være nogen problemer i, også til en rimelig pris.

Derfor er min holdning stadigvæk, at Kolding Kommune er bedst tjent med at lægge et nyt rådhus på Media Park med transport ved hjælp af shuttle busser i åbningstiden for dem, der ikke kan benytte deres eget transportmiddel.

Vi ser til stadighed trafik problemer i de større byer og Kolding er ingen undtagelse, og nu har man virkelig mulighed for at løse problemet og samtidig give handelslivet et tiltrængt løft opad. Vi ser samtidig også, at mange funktioner i byerne, bliver flyttet ud i omegnen for at skabe sammenhæng.

Det kunne også gå hånd i hånd med artiklen, der i samme avis fra den 10. september er beskrevet et større byggeprojekt nær Vonsild. Kolding Kommune er vel stadigvæk også kommune for Christiansfeld, Vamdrup og Lunderskov.

Ville det ikke være en ide, at byrådet var lidt visionært og tænker fremadrettet, så vi som blandt andet Viborg efter ca. 10 år kan sige at var da godt at vi fik flere af kommunen problemer løst blandt andet ved at flytte ud.

Byrådsmedlemmerne rejser jo så meget, tag dog en tur til Viborg.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *