Kolding Netavis

Hver anden dansker har ikke styr på medicin i trafikken

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Hver fjerde dansker er ikke opmærksom på den røde advarselstrekant, der er markeret på medicin-pakkerne. Pressefoto.

Selvom medicin-påvirkede bilister kan være lige så farlige i trafikken som spritbilister, hersker der stor usikkerhed om reglerne for, hvornår man kan sætte sig bag rattet med medicin i blodet. Det viser en ny undersøgelse.

Hvor stort set alle danske bilister er klar over faren ved at køre bil under påvirkning af alkohol, er der forvirring blandt bilisterne om, hvorvidt man kan sætte sig bag rattet, når man tager medicin.

Og den udbredte uvidenhed kan i værste tilfælde koste menneskeliv. Sådan lyder advarslen fra Henrik Sagild, der er skadedirektør i Gjensidige.

Ikke opmærksom på den røde advarselstrekant

Ifølge en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige, er hver fjerde dansker ikke opmærksom på den røde advarselstrekant, der er markeret på medicin-pakkerne, og samtidig er hver anden af de adspurgte slet ikke klar over, hvordan reglerne er for indtagelse af medicin og kørsel i trafikken.

-Vi danskere tager medicin mod en masse ting, hvor der ved enkelte præparater kan være bivirkninger, der kan gøre, at det ikke er forsvarligt at køre bil. Og i en del tilfælde er en ærgerlig bivirkning, at medicinen er sløvende. Og det kan blive rigtig farligt i trafikken, fortæller Henrik Sagild i en pressemeddelelse.

Læs indlægssedlen

Den udbredte forvirring og usikkerhed på området er alarmerende, lyder det fra Henrik Sagild, der håber at et øget fokus på problemstillingen kan føre til færre ulykker og tilskadekomne. Og det er der behov for, for undersøgelsen påpeger også, at hver fjerde dansker tager medicin hver dag, og tal fra Danmarks Apotekerforening viser, at salget af medicin er højere end nogensinde før. Det får Henrik Sagild til at komme med et godt råd.

-Læs indlægssedlen og hold øje med den røde trekant på pakningen. Vær åben om dit behov – hvis du føler dig sløv og uoplagt, er det bedre at hvile eller få en anden til at køre. Helt simpelt er det sådan, at hvis du passer på dig selv, passer du også på dine omgivelser.

Medicin med en rød advarselstrekant kan eksempelvis være stærke smertestillende midler, beroligende medicin, køre- og søsygemidler og medicin der indeholder mere end 10% alkohol. Er man i tvivl om, hvorvidt man kan køre bil efter indtagen af medicin, skal man opsøge sin læge for råd og vejledning.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel