Kolding Netavis

Farlig tendens: Så mange vil udskyde vinterdæk

Elo Christoffersen
By Elo Christoffersen
Hver femte bilist vil udskyde monteringen af vinterdæk i år. Pressefoto.

Selvom danskerne generelt er gode til at bruge vinterdæk, vil hver femte alligevel udskyde monteringen i år, viser en ny undersøgelse.

De danske vintertemperaturer har ifølge DMI været stødt stigende de seneste år, og selvom rigtig mange danskere hvert år vælger at bruge vinterdæk på bilen, så er det stadig langt fra alle, der ser værdien i et dækskifte.

En ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige, viser nemlig, at hver femte dansker har ændret adfærd, når det kommer til brugen af vinterdæk på grund af det milde danske vintervejr de seneste år. 8 % af disse danskere siger, at de venter med at skifte dæk, til der har været en længere periode med nattefrost, mens 5 % giver udtryk for, at de er stoppet med at bruge vinterdæk. De resterende venter på den første sne, eller har en anden forklaring end vejret.

Men selvom det kan virke lunt i vejret selv i vintermånederne, er det ikke det samme, som at man ikke har brug for vinterdæk, og vælger man ikke at skifte dæk på sin bil, kan det få fatale konsekvenser for en selv og ens medtrafikanter.

-Så snart temperaturen i Danmark falder til under syv grader, bør man skifte til vinterdæk. Vejene vil ofte være koldere end luften om vinteren, og man kan derfor nemt blive snydt af en øget bremselængde, hvis ikke man skifter til vinterdæk i god tid. Og den ekstra, uforudsete, bremselængde og manglende greb i vejen indebærer en megetstørre risiko for ulykker, forklarer Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige, i en pressemeddelelse.

Flertal ønsker lovpligtige vinterdæk

Til trods for at rigtig mange danskere er begyndt selv at vurdere, hvornår det er nødvendigt at skifte til vinterdæk, så er der faktisk stor opbakning til at gøre brugen af vinterdæk lovpligtige.

Undersøgelsen viser nemlig, at mere end seks ud af ti danskere synes, at det er en god ide at gøre det lovpligtigt at køre med vinterdæk om vinteren, ligesom det fx er det i vores nabolande Tyskland og Sverige. Den holdning bakkes op af Henrik Sagild.

-Der kan ikke være tvivl om, at der ville være færre ulykker i vinterhalvåret, hvis alle var pålagt at køre med vinterdæk. Så når flere end seks ud af ti danskere siger, at de synes det er en god ide, skal man også se det i den kontekst, at det ville sænke risikoen for ulykker for alle, der færdes i trafikken om vinteren.

Allerede i den kommende weekend kan der komme lidt hvidt i nedbøren og der begynder, at komme nattefrost.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel