Kolding Netavis

Efterafgrøder: En ufornuftig disponering

Læserbrev af Tobias Jørgensen (V), folketingskandidat og byrådsmedlem, Fovsletvej 21, 6580 Vamdrup.

Markplanerne for 2020 er generelt set ikke optimale for rigtig mange landmænd, blandt andet på grund af kravet om efterafgrøder. For det første skulle efterafgrøderne være i jorden d. 20/8-20, hvilket betød at man flere steder måtte tvangsmodne afgrøder med pesticid. For det andet så er efterafgrødernes berettigelse i op til megen diskussion.

Den korte historie er at efterafgrøder skal optage den rest af kvælstof der er i jorden når årets høst er i hus, en noget tosset tanke, når nu et flertal i folketinget kræver at landmanden skal undergødske sine afgrøder. Kornet får simpelthen ikke den næring den skal, og den næring der ikke er tilbage, skal efterafgrøderne så optage. Forvirret? Det forstår jeg godt.

Hvis landmanden så bare kunne så en afgrøde, der kunne stå sæsonen igennem og høstes til næste år, så var der da en smule fornuft til stede, det er desværre ikke tilfældet. Nej i stedet skal efterafgrøden pløjes ned, og nogen steder skal den endda sprøjtes inden da, for at der kan skabes næste års så-bed. Det betyder at der skal sås 2 gange, men der høstes kun 1 gang, man skulle tro det var en molbohistorie, virkeligheden er dog, at det igen er skrivebordsbureaukratiet bag Christiansborgs tykke mure der slår til.

Så kære landmand, jeg føler med dig. Mod dumhed kæmper selv guderne forgæves.

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *