Kolding Netavis

Bedre pensionsvilkår for nedslidte

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Læserbrev af Karina Lorentzen (SF), spidskandidat i Kolding, Vejle og Fredericia, Sindalvej 4, 6000 Kolding.

Der skal være nemmere at trække sig fra arbejdsmarkedet for dem, som har en arbejdsskade eller et nedslidende arbejde.

Vi skal huske, at 39 procent af de erhvervsaktive har et fysisk arbejde. Her har Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø påvist, at jobbets krav i alt for mange tilfælde overstiger, hvad medarbejderens helbred og fysik kan magte. Det rammer især de ældre, som af naturlige grunde har en svagere fysik, selvom kravene i jobbet er ofte de samme.

Dertil kommer, at når man eksempelvis arbejder med mursten og mørtel eller med at yde omsorg for vores ældre plejesektoren, er der større risiko for at ende sit arbejdsliv skidt. Tal fra Danmarks Statistik viser, at nedslidning, førtidspension og kortere levetid rammer faglærte og de kortest uddannede danskere hårdest – og konsekvensen er, at de må trække sig meget tidligere fra arbejdsmarkedet end eksempelvis lærere og læger.

Dem, som taler for en højere pensionsalder – og som også har fjernet efterløn – henviser gerne til, at vi jo har en seniorførtidspension. Men den er en illusion – kun 1.000 af de 7.000 mennesker, man forventede skulle bruge ordningen, har fået en.

Dette valg skal handle om både at få en fair pensionsalder og ordentlige tilbagetrækningsmuligheder. Den store ulighed i arbejdsforhold og i sundhed gør, at vi må behandle folk forskelligt. Alle bør have adgang til et otium uden et alt for skrantende helbred.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *