Kolding Netavis

Vi skal være klar til at lukke gymnasier

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Privatfoto.

Læserbrev af Ole Kjær, formand for HK Sydjylland, Tjørnelunden 2, Jelling og Dan Kirkel, formand for HK Privat Sydjylland, Agerbakken 26, Horsens.

Alle er enige om, at vi skal have flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. Men er der lige så stor enighed om den anden side af sagen? Nemlig, at vi skal have færre unge på gymnasierne?

I vores øjne er det både en logisk konsekvens og et mål i sig selv.

I dag går 70% af folkeskolens afgangselever videre på gymnasiet, og flertallet af dem vælger STX. Det er alt for mange.

Vores samfund skriger på professions- og erhvervsuddannede, men vores uddannelsessystem er indrettet så skævt, at de unge ledes nærmest blindt mod de traditionelle gymnasier.

Her er der masser af ungdomsliv, og du skal ikke træffe beslutning om videre uddannelse i 3 år. Hvorimod erhvervsuddannelserne ofte kræver, at du har en læreplads efter et halvt år og er langt mere præcis omkring, hvor du vil hen i dit arbejdsliv. Gennemsnitsalderen er højere, og det sociale liv er ikke overvældende.

Det må laves om, og det kan kun gå for langsomt. Vi må skabe erhvervsuddannelser, der i langt højere grad er ligestillede med gymnasierne. Uddannelser, hvor de unge får tid til at vælge retning, og hvor der er lige så gode fester. HPX kunne være en løsning.

Når så de mere praktisk orienterede unge får en nem vej til en uddannelse, der passer dem langt bedre end STX, vil vi forhåbentlig se et større fald i antallet af gymnasieelever. Måske vil det endda blive nødvendigt at lukke gymnasier.

Den konsekvens skal med i beregningerne. Ofte ser man politikere kæmpe for flere erhvervsuddannede og samtidig holde hånden under lukningstruede gymnasier. De ting hænger ikke sammen set fra vores perspektiv.

Vi skal have færre gymnasieelever, så vi kan få flere håndværkere, SOSU’er og logistikmedarbejdere. Så enkelt er regnestykket.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel