Kolding Netavis

Solgt på banegården – kun fire uger gammel

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Fire uger for tidligt blev hunden Bella solgt på Fredericia Banegård. Ifølge Dyrenes Beskyttelse sker det alt for ofte, at folk køber deres nye hvalp af en ulovlig hundehandler. Men uden sundhedstjek og vacciner hos dyrlægen, får man med stor sandsynlighed en syg hvalp.

I tirsdags kom en lille Pomeranian-hvalp ved navn Bella til Dyrenes Beskyttelses internat på Fyn. Hun vurderedes til kun at være ti uger gammel, men for seks uger siden blev hun købt på Fredericia Banegård, skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Ifølge loven må en hvalp ikke blive taget fra sin mor, før den er mindst otte uger gammel, men for Bella og hendes mor skete det allerede efter fire uger.

– Når man er så lille, har man brug for sin mor. Men dét er ulovlige hundehandlere, der sælger hvalpe fra europæiske hvalpefabrikker, ligeglade med. For dem er det pengene, der tæller. Så vi ser hvalpe, der kommer fra uansvarlige opdrættere, der ikke sørger for at give dem en god start på livet. De skal bare producere flest mulige hvalpe med profit for øje, fortæller Lene Frahm, internatsleder på Fyns Internat.

Tydelige tegn på, at en hund kommer fra en hvalpefabrik er, når sælger vil handle uden for hjemmet, presser hundekøberen til at tage hvalpen med det samme, og hvor der ikke udleveres en sundhedsbog og købskontrakt med hvalpen. Fra hvalpefabrikkerne bliver hundene transporteret nærmest direkte til deres nye ejere i Danmark, så derfor har de sjældent et hjem, hvor de vises frem.

Blot ét eksempel på et stort internationalt problem

Bella er langt fra et enkeltstående tilfælde. Ifølge en EU-rapport fra 2015 handles der hvert år over en halv million hunde mellem EU-landene, hvor de hverken registreres, dyrlægetjekkes eller får en omsorgsfuld og kærlig opvækst sammen med deres mor. Bella var allerede syg, da hun blev solgt, og var ikke vaccineret og sundhedsundersøgt.

– Køb af hunde gennem onlineannoncer på fx DBA, Gul og Gratis eller Facebook har været med til, at give hvalpefabrikkerne kronede dage. Tidligere var det et udenlandsk problem, men fordi der er så enorme summer at tjene på handel af hunde, er det nu også udbredt i Danmark, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Hvis man er i tvivl om en opdrætters troværdighed, så undlad at købe hvalpen, opfordrer han, ellers risikerer man at støtte en ulovlig industri med store velfærdsmæssige problemer for de avlsdyr og hvalpe, det involverer. Så længe der er efterspørgsel, vil de europæiske hvalpefabrikker fortsætte med at producere hvalpe, som avles under helt uacceptable forhold.

Hvis man har mistanke om vanrøgtede dyr eller ulovligt opdræt, skal man kontakte politiet eller Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812.

5 gode råd til hvalpekøbere

Hvalpen skal være mindst otte uger gammel.
Hvalpen skal stå i Dansk Hunderegister.
Sørg for også at se hvalpens mor.
Køb aldrig, hvis du er i tvivl.
Kontakt politiet eller 1812 ved vanrøgt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *