Kolding Netavis

Seniorbofællesskaber på vej

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
De nye seniorboliger kommer til at ligge mellem verdensarven og naturskønne, grønne områder. Foto: Kolding Kommune.

Interessen for seniorbofællesskaber er enorm i Kolding. Plan- Bolig- og Miljøudvalget besluttede derfor sidste år at sætte fokus på seniorbofællesskaber og udvalget har nu givet grønt lys til et projekt med seniorboliger i UNESCO-byen Christiansfeld.

I begyndelsen af året lavede Kolding Kommune en spørgeskemaundersøgelse blandt kommunens 55-80 årige for at blive klogere på ønskerne til deres fremtidige bolig. Besvarelserne viste en overvældende interesse for seniorbofællesskaber og tre velbesøgte borgermøder i foråret bekræftede tendensen. Men allerede sidste år pegede Plan-, Bolig- og Miljøudvalget på seniorbofællesskaber som ét af tre prioriterede fokusområder.

Nu er et nyt seniorbofællesskab på vej i Christiansfeld. Det er Tyrstrup Andelsboligforening, der ønsker at bygge 17 seniorboliger i Skovparken i den østlige del af byen. Projektet har netop fået en såkaldt principgodkendelse fra Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, og formand for udvalget, Birgitte Kragh er glad for, at et nyt seniorbofællesskab er på vej i kommunen.

– I udvalget lægger vi stor vægt på at kunne udbyde boligformer, der passer til alle livsstadier. Samtidig skal vi selvfølgelig også have de boligtilbud, der modsvarer efterspørgslen og lige nu oplever vi en stigende interesse for seniorbofællesskaber. Derfor er det også særdeles positivt, at Tyrstrup Andelsboligforening har budt ind med et projekt i Christiansfeld, fortæller Birgitte Kragh i en pressemeddelelse.

Attraktiv beliggenhed i Christiansfeld

De nye seniorboliger kommer til at ligge i et attraktivt område af Christiansfeld, hvor der er et større grønt areal, nærhed til gode indkøbsmuligheder og tæt på den historiske bykerne i Christiansfeld. De 17 boliger skal placeres der, hvor der i dag ligger 18 almene familieboliger med massive byggetekniske udfordringer, som derfor skal rives ned.

Forventningen er, at de nye boliger får en gennemsnitlig størrelse på 90 kvm. og opføres som rækkehuse med to til fire boliger i hver klynge. Boligerne får adgang til fællesfaciliteter, blandt andet et fælleshus og uformelle mødesteder, hvor der bliver plads til spontane aftaler og at mødes over en kop kaffe i solen.

For formand Finn Hougaard fra Tyrstrup Andelsboligforening giver det god mening at bygge et seniorbofællesskab i Christiansfeld.

– Byen og området emmer jo af oprindelig kultur, som mange vil nyde. Vi har mange gode butikker i Christiansfeld, og området her giver så samtidig grundlag for et aktivt liv tæt på Kolding, som en lidt større by, og i øvrigt tæt på en dejlig østkyst-natur, siger Finn Hougaard og forsætter:

I Skovparken vil man kunne blive del af et fællesskab specielt for seniorer, men vi håber selvfølgelig, at der samtidig vil opstå et fællesskab – eller et godt naboskab om man vil – med de øvrige beboere i Skovparken, slutter formanden.

Som et næste skridt i processen vil Tyrstrup Andelsboligforening nedsætte arbejdsgrupper, hvor potentielle indflyttere kan være med til at forme de nye boliger og rammerne for det sociale fællesskab, som de nye boliger lægger op til. Udvikler det nye boligprojekt sig som forventet, vil der være indflytning i de nye seniorboliger i 2022.

Fakta

I marts og april 2019 holdt Kolding Kommune tre velbesøgte borgermøde om seniorbofællesskaber. Møderne havde form som en blanding af oplæg og dialog om fremtidens boligformer.

Borgermøderne tog afsæt i en spørgeskemaundersøgelse, som Kommunens Seniorudvalg udsendte i januar til borgere mellem 55-80 år. Undersøgelsen blev igangsat, fordi der har været en stigende efterspørgsel efter seniorbofællesskaber i Kolding Kommune. Undersøgelsen havde en svarprocent på 25,4, svarende til 6246 besvarelser. Heraf kunne hele 45 procent af de adspurgte forestille sig at flytte i et seniorbofællesskab på et tidspunkt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *