Kolding Netavis

Sådan kan madpakken gøre dit barns skolestart sjov og sund

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
En amagermad med hytteost og salat samt æg, agurk, tomat og gulerod som tilbehør er lige til at spise i det store frikvarter i 0. klasse. Foto: Mejeriernes Skolemælksordning.

De cirka 900 børn i Kolding Kommune, der begynder i 0. klasse i august, og deres forældre kan få tips og opskrifter til en sjov og sund madpakke fra Mejeriernes Skolemælksordning.

En klapsammenmad med torskerogn samt tomat, agurk og gulerod som tilbehør. En grov chokoladebolle. En amagermad – klassikeren med en skive rugbrød og en skive franskbrød – med hytteost og salat.

Det er eksempler på, hvordan du nemt og uden at skulle bruge oceaner af tid kan gøre dit barns madpakke til en appetitvækker. Det er vigtigt – især hvis man er forælder til en søn eller datter, der sammen med cirka 900 andre børn i Kolding Kommune – og 60.000 børn på landsplan – begynder i 0. klasse i august. Det oplyser Mejeriernes Skolemælksordning i en pressemeddelelse.

For når man skal til at lære at gå i skole, er spisepausen en stor omvæltning. Væk er børnehavens trygge rammer med god tid til maden, hjælpende pædagoger og fællesskab om måltidet.

Kortere pause

I skolen er spisepausen kortere, og med ofte kun én voksen til stede skal børnene være mere selvhjulpne; samtidig med at mange børn ikke er vant til at have en madpakke med.

De udfordringer kan en madpakke, som med indbydende og sund kost giver barnet lyst til at spise, være med til at takle. Det siger projektleder Louise Basic Poulsen fra Mejeriernes Skolemælksordning:

– Børn har brug for næring til læring. De har en lang skoledag, der kræver masser af energi. Derfor er det nødvendigt med en god madpakke og en drikkedunk med vand – og så anbefaler vi, at man supplerer madpakken med en skolemælk.

Nemt at gå til

Men i en travl hverdag kan det være svært at finde på ideer til en inspirerende madpakke. Som en hjælp til forældre til børn i de kommende 0. klasser har Mejeriernes Skolemælksordning udarbejdet opskrifter, inspiration og tips, der sikrer energi og væske til en lang skoledag.

Opskrifterne, der tager udgangspunkt i de officielle kostråd, og det øvrige materiale ligger på Skolemælk.dk.

– Det skal være nemt for alle at være sunde. Ellers bliver sundheden nedprioriteret og taber kampen mod hverdagens praktik. Vores opskrifter er nemme at gå til. Mange af dem kan man lave sammen med sit barn, så det at smøre madpakke bliver en hyggestund, siger Louise Basic Poulsen.

Tjekliste til den sunde madpakke

• Spis rugbrød eller fuldkornsbrød
• Få masser af frugt og grønt som snack, salat eller pålæg
• Spis varieret pålæg af kød, ost, fisk eller æg
• Sørg for, at barnet får væske; køb en god drikkedunk og meld dit barn til Skolemælksordningen på http://www.skolemaelk.dk/

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *