Kolding Netavis

Sådan er reglerne for julebelysning på villavejen

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
For mange bliver huset et tilløbsstykke. Foto: Shutterstock (Modelfoto)

I enhver by findes hvert år i december et hus, hvor udsmykningen med lyskæder og julebelysning er så kompakt, at det må kunne ses fra månen. For mange bliver huset et tilløbsstykke. Men findes der egentlig regler for, hvor meget man må ’støje’ med lyset? Læs mere her…

I 2016 var der 3,3 mio. lyskæder i danske hjem, i 2020 var der 4,2 mio. lyskæder – en stigning på 30 procent på bare 4 år. Det viser en undersøgelse fra Energistyrelsen.

Elsparefonden har tidligere vurderet, at julebelysning gav en klimabelastning i Danmark med ca. 25.000 ton CO2 om året. Dog er mange siden skiftet til lyskæder med LED-pærer og solceller.

Beregninger fra SparEnergi.dk viser, at det koster 438 kr. at have en gløde-/halogenpærer (80 watt) tændt i 24 timer. Til sammenligning koster en LED-pærer (5 watt) 27 kr. pr. døgn.

-Som Danmarks grønne ejendomsmæglerkæde anbefaler vi selvfølgelig, at boligejerne benytter de mest energirigtige løsninger. At man pynter med fornuft, men selvfølgelig uden at glemme julestemningen, fortæller Thomas Jacobsen, markedsdirektør hos RealMæglerne.

Selv om det måske kan lyde underligt, er der ikke regler i loven, som definerer en klar begrænsning for lyskæder og julebelysning. Dog er der nogle retningslinjer i Byggeloven §6 D, man kan følge:

Byggeloven § 6 D

§ 6 D

Kommunalbestyrelsen kan gøre en tilladelse efter byggeloven afhængig af, at bebyggelsen får en sådan ydre udformning, at der i forbindelse med dens omgivelser opnås en god helhedsvirkning.

Stk. 2.Skiltning, lysinstallationer o.lign. må ikke være til ulempe eller virke skæmmende i forhold til omgivelserne. Kommunalbestyrelsen kan ved forbud eller påbud sikre opfyldelsen af 1. pkt.

På trods af det, mener Thomas Jacobsen dog, at der er en anden tommelfingerregel, som er endnu vigtigere, når man begynder at pynte sit hus:

-Sørg for at opbygge og vedligeholde et godt naboskab. Det gælder også i andre sammenhænge. Kender man hinanden, og kan man tale om tingene, er der heller ikke så mange ting, der overrasker og bliver til irritation, siger han.

Thomas Jacobsen har ikke kendskab til sager, hvor julebelysning er endt i nabostridigheder.

-Men der findes da nok et par eksempler eller flere, tilføjer han.

Gode råd om julebelysning

• Vis hensyn
• Tænk over, hvordan naboens vinduer er placeret i forhold til lyset
• Tænk over, om det er nødvendigt at lade lysene være tændt hele natten

Heller ikke i Almenboligloven er der bestemmelser om julebelysning. Man må fx gerne pynte sin altan, så længe det er midlertidigt. Derimod må man ikke opsætte blinkende belysning, der er til gene for naboerne. Det kan medføre henstillinger og i værste fald opsigelse af lejemålet.

-Der kan dog være begrænsninger i en husorden, som du skal være opmærksom på. Det samme gælder i øvrigt for retningslinjer i grundejerforeninger, slutter Thomas Jacobsen.

Vælg det rigtige

• Benyt lyskæder med lavt elforbrug. Kig efter antallet af watt
• Sæt lyskæder og julebelysning til at slukke automatisk, fx med tænd-sluk-ur
• Benyt LED-lyskæder, de bruger 80 pct. mindre strøm
• Kør kæder med gløde-/og halogenpærer på genbrugspladsen
• Elektronikken kan genbruges, så smid ej kæderne ud
• Spar på strømmen og skån klimaet for CO2

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel