Kolding Netavis

Royale fejrer Genforeningen i Christiansfeld

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Dronningen og kronprinsparret indleder dagen med karetkørsel over den gamle grænse ved Frederikshøj. Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)

Til juli vil dronningen og den kongelige familie gå i Christian 10.s fodspor, når 100-året for Genforeningen af Danmark og Sønderjylland fejres over fire dage.

Det var et stort øjeblik i nyere tids Danmarkshistorie, da dronning Margrethes farfar, Christian 10., den 10. juli 1920 red over den gamle grænse ved Christiansfeld. På 100-årsdagen for begivenheden vil dronningen og kronprinsparret markere øjeblikket ved at køre i karet på den historiske strækning og dermed deltage i den nationale fejring af Genforeningen. Markeringen af Genforeningen strækker sig over fire dage og er inspireret af Christian 10.s rundrejse i området for 100 år siden. Det oplyser Kongehuset i en pressemeddelelse.

Genforeningen var et resultat af den folkeafstemning, hvor et flertal af befolkningen i Nordslesvig – det nuværende Sønderjylland – stemte sig hjem til Danmark efter at have været under tysk styre i 56 år. Overdragelsen af Sønderjylland fandt sted på Valdemarsdag den 15. juni 1920, og tre uger senere tog Christian 10. på en rundrejse i området.

Kongens rundrejse står i dag for mange som symbolet på, at landsdelen igen blev en del af Danmark. Da Hendes Majestæt Dronningen i 2019 holdt sin nytårstale, så dronningen frem mod 100-året for Genforeningen med følgende ord, ”det kan vi godt være bekendt at fejre, når årsdagen kommer, og det vil vi fejre.”.

I dagene den 9. -12. juli vil dronning Margrethe således, ud over at køre i karet over den gamle grænse, også følge en del af sin farfars rute i området. Undervejs vil kronprinsparret samt prins Joachim og prinsesse Marie deltage i en række af begivenhederne sammen med dronningen.

Fredag den 10. juli er de royale i Christiansfeld.

På 100-årsdagen for Christian 10.s ridt over grænsen går dronningen og kronprinsparret i Kongens fodspor og indleder dagen med karetkørsel over den gamle grænse ved Frederikshøj. Karetturen slutter i Christiansfeld, hvor dronningen og kronprinsparret vil være til stede ved en andagt i Tyrstrup Kirke. Senere på dagen ankommer dronningen til Haderslev for, ligesom sin farfar, at være æresgæst ved en frokost på Hotel Harmonien. Efterfølgende deltager majestæten i folkefest i Haderslev Dampark. Den begivenhedsrige dag slutter i Aabenraa, hvor dronningen indvier den nyetablerede Genforeningspark foran Folkehjem, som også var stedet, hvor Christian 10. sluttede dagen 100 år tidligere.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *