Kolding Netavis

Risikerer store bøder: Mange på el-cykler glemmer dette

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Pressefoto.

Der hersker så stor forvirring omkring reglerne for forsikring af særligt én type elcykel, at mange danskere ikke kun risikerer en sigtelse fra politiet – det kan også få alvorlige og uoverskuelige økonomiske konsekvenser for den enkelte.

Danskerne er blevet så vilde med elcykler, at den for mange i dag bliver set som et reelt alternativ til at køre bil.

Her er det især cyklens hastighed, der spiller ind, men hvor en almindelig elcykel kan køre op til 25 kilometer i timen, findes der også såkaldte speed pedelec-cykler, der kan køre helt op til 45 kilometer i timen.

Og selvom de begge bliver betragtet som elcykler, så er der nogle helt andre krav til forsikringer for en speed pedelec. Det kræver nemlig en lovpligtig ansvarsforsikring og en speciel kaskoforsikring til dækning af tyveri og skader på cyklen. Og uden dem kan man ende i alvorlige problemer, lyder advarslen fra Henrik Sagild, der er direktør for skade i Gjensidige.

-Vi ser lige nu en stigning i antallet af speed pedelec-tyverier, som anmeldes på indboforsikringen, selvom denne altså ikke dækker tyveri af speed pedelecs. Og selvom det åbenlyst er enormt ærgerligt, at tyveriet ikke bliver dækket, så tyder det desværre samtidig på, at mange heller ikke er klar over, man også skal have en ansvarsforsikring, og det er bekymrende, siger han i en pressemeddelelse.

Ifølge lovgivningen er en speed pedelec nemlig at betragte som et motordrevet køretøj, og derfor er der et lovkrav om, at man skal have en ansvarsforsikring, når man kører på den. Og det betyder samtidig, at man risikerer en sigtelse fra politiet, hvis man kører uden, ligesom det kan føre til en millionregning, hvis man kører galt og forårsager en personskade på en anden trafikant.

-Hvis du ikke har en ansvarsforsikring, og du ender i en ulykke og påkører et andet menneske, så står du alene med hele regningen for erstatningen. Og her ved vi af erfaring med ulykker der involverer både cykler og motordrevne køretøjer af samme størrelse som en speed pedelec, at det kan ende i erstatninger på flere millioner, fortæller Henrik Sagild.

Fakta om speed pedelecs

-På en speed pedelec hjælper elmotoren på hastigheder helt op til 45 kilometer i timen.
-Det er et lovkrav at køre med cykelhjelm.
-Føreren af en speed-pedelec skal være fyldt 15 år.
-Det er et krav, at en speed pedelec har tændte lygter også i dagtimerne

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel