Kolding Netavis

Museet fejrer 104-året for genforeningen og 29 års fødselsdag

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Foto: Genforenings- og Grænsemuseet (Arkivfoto)

I anledning af 104-året for genforeningen og museets 29-års fødselsdag, vil der være gratis adgang til Genforenings- og Grænsemuseet på Koldingvej 52, 6070 Christiansfeld, onsdag den 10. juli fra klokken 10 til kl. 17. Der vil også være sproglig assistance på tysk til udstillingerne for vores tysktalende gæster.

Museet, der blev indviet af HM Dronning Margrethe i 1995, Dronning Ingrid, Kronprins Frederik, Prins Joachim, HKH Grev Ingolf af Rosenborg og tusindvis af mennesker, giver besøgende mulighed for at opleve historien om Genforeningen og Christian X’s ridt over den slettede grænse fra 1864-1920 i 1920 på den hvide hest.

I den spændende udstilling på museet fortæller alle artefakter deres egne unikke historier. Der er masser af gratis p-pladser på museets p-plads.

Danmarks store Genforeningshistorie

På det lille museum kan gæster dykke ned i Danmarks store Genforeningshistorie, herunder De Slesvigske Krige, 3-årskrigen, nederlaget i 1864, Første Verdenskrig og Genforeningen i 1920 med fokus på Afstemningen og Genforeningen i 1920 samt Christian X’s ikoniske ridt over grænsen på den hvide hest lige uden for museets vinduer.

Nyd de skiftende særudstillinger – i 2024 med fokus på de “skæve” grænser fra grænsedragningen i 1920.

I museumshaven med stauder fra Dronning Ingrids staudehave på Fredensborg Slot, kan gæster slappe af i en dejlig overdækket solgård og nyde en hyggelig madpakke-stund med hele familien.

To hundrede meter syd for museet: Tag en spadseretur langs Kongens Allé, folkegaven til Kronprinsparrets bryllup i 2004, og besøg den tidligere grænse fra 1864-1920 med et kig ind i det tidligere naboland Tyskland via “Grænsestien”.

Du kan også se bronzeskulpturen og bronzebåndet, som markerer den tidligere grænselinje fra 1864-1920 ved Frederikshøj. I den lille lund ved siden af står den ikoniske Æresport fra Dronningens besøg i 2021 – oplyst om vinteren – perfekt til et gruppefoto under portalens buer.

For de eventyrlystne er der også en firestjernet geocaching-tur i det historiske område.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel