Kolding Netavis

Klumme om plastikkirurgi: Et valg om skønhed og selvtillid

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Vibeke Henriksen. Privatfoto.

Klumme af forfatter og klummeskribent Vibeke Henriksen, Kolding.

Mine veninder og jeg faldt i snak over kaffen omkring plastikkirurgi forleden dag, da nogle af os overvejer at få fjernet de begyndende rynker.

Hvorfor vælge plastikkirurgi? Jeg ved, at der er mange forskellige grunde til at vælge plastikkirurgi. Nogle ønsker at forbedre deres udseende og selvtillid, mens andre har behov for kirurgi til at korrigere en defekt, efter skade eller efter sygdom. Når man googler på emnet, så er nogle af de mest almindelige årsager til at vælge plastikkirurgi til at få reduceret tegn på aldring, forbedre kropsformen eller størrelsen.

Tanker om plastikkirurgi vækker mange følelser og overvejelser i mig. Min mening er, at aldring og skønhed sagtens kan gå hånd i hånd, selvom de ofte ses som modsætninger i vores samfund. Mange kan frygte at blive ældre, da de tror, at det betyder tabet af deres skønhed. Men skønhed og aldring behøver ikke at være uforenelige. Jeg tror, det er vigtigt at huske, at skønhed ikke kun handler om udseende, men også om personlighed, udstråling og selvtillid. Derfor er det vigtigere at fokusere på at være sund og glad, uanset alder.

Men skønhed er subjektiv, og det må være op til den enkelte at definere, hvad der gør dem smukke, jeg har selv, fyldstof i mine læber, fordi jeg var ked af min smalle overlæbe. Jeg synes selv, at jeg blev født med meget små læber, så små, at når jeg smilede, forsvandt overlæben næsten helt, og man kunne kun se mine tænder. Det gjorde det heller ikke bedre af, at jeg rendte rundt med togskinner og farverige elastikker for at holde sammen på bøjlen op gennem teenageråerne.

Min mand var meget imod, at jeg skulle ændre på mit udseende, da jeg fremlagde mine overvejelser om, at gøre noget ved overlæben. Da han synes, at mit smil var helt perfekt, men jeg kunne ikke forlig mig med tanken om, at læberne ville blive smallere med årerne, da rynker også syntes at gøre læberne mindre, så da skønhedsindustrien udviklede fillers, fik jeg en god snak med min behandler og vi lagde en behandlingsplan for hvordan man min overlæbe kunne bygges op over tid, og blive en læbe. Så jeg besluttede mig for at prøve det og fik fyldstof i mine læber. Hvilket er et valg, jeg er virkelig glad for i dag.

Om end vækker plastikkirurgi også mange blandende følelser ved mig, da det er en bekymrende fare for, at flere og flere unge optager lån og sætter sig i gæld når de lægger sig under kniven for at få brystforstørrelse, numse- eller ansigtsløft. Da plastikkirurgi også skaber et urealistisk skønhedsideal.

Plastikkirurgi bør bruges med omtanke, og det er vigtigt at tale åbent om det og styrke unges selvværd, så de ikke føler sig presset til at ændre deres udseende for at leve op til samfundets skønhedsidealer.

Skønhed handler ikke kun om udseende, men også om personlighed, udstråling og selvtillid.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel