Kolding Netavis

Klumme: Balancen mellem karriere og moderskab

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Vibeke Henriksen. Privatfoto.

Klumme af forfatter og klummeskribent, Vibeke Henriksen, Kolding.

Jeg ved ikke om alle karrieremænd også er tvunget til at forholde sig til både sig selv, ægtefælde og rolle som far. Men jeg ved, at jeg ofte skal forholde mig til mig selv som mor og lidt en forudindtaget opfattelse af mig, som en ikke særlig omsorgsfuld mor, fordi jeg opleves som en travl karrierekvinde. Det syntes for nogle, som at det er enten eller.

Karriere og mor er to vigtige roller som rigtig mange kvinder formår at balancere i dagens samfund. At kombinere både karriereambitioner og sjov kan være krævende, men det er muligt at lykkes i begge dele med rigtig planlægning, støtte og prioritering.

Når man som mig er Mor til teenagertøser, karriere orienteret og optaget af både politik, job og frivilligarbejde og på mange måder udfylder kalenderen med et rigt arbejdsliv og knap så meget privatliv. -Ja, så kan man vist godt kalde sig en karrierekvinde –eller måske endda en arbejdsnarkoman!

Jeg elsker at slå mig løs i det frivillige arbejde som formand for både DH handicaporganisation og for Foreningen Sind -For psykisk sundhed, hvor jeg aktivt er engageret i at påvirke politiske beslutningstagere og skabe opmærksomhed omkring vigtigheden af at sikre lige rettigheder og muligheder for alle i vores samfund og jeg har en brændende passion for at opnå succes og nå mine ambitioner.

Men for at præstere optimalt og være glad og tilfreds, er det vigtigt at der er balance mellem arbejde og privatliv. Man kan ikke arbejde konstant uden at risikere at brænde ud eller gå glip af de vigtige ting i livet, så derfor skal man også være virkelig god til at vælge sine kampe med omhu og sige ”skidt pyt ” indimellem for at undgå stress og overvældelse.

Jeg har virkelig fine evner til at vælge mine kampe med omhu, og som tiden er gået og mine børn er blevet ældre, har jeg lært at sige skidt pyt til flere ting. Nu køber jeg færdiglavet pandekager og varmer dem i mikroovnen til mine børn kommer hjem fra skole – eller endda AMO boller, men helst fra bageren, så jeg ikke behøver at stå og lave noget selv, så jeg har tiden til at svinge støvsugeren, vaske tøj, redde senge og skrælle kartofler. Og når mine børn har veninder med hjem, så er det deres eget ansvar at planlægge, koordinere og udføre aktiviteterne. Synes, at det er en smule komisk, når folk tror, at jeg er den type mor, der lader mine børn spise pizza til morgenmad og kun ser dem et par minutter om dagen. Jeg mener, jeg er en super mor!

Men sandheden er, at det ikke behøver at være enten eller. Det er muligt at være en succesfuld karrierekvinde og samtidig være en omsorgsfuld mor. Det kræver dog balance, prioritering og bevidsthed om ens egne behov og grænser.

Det er vigtigt at give slip på forestillingen om, at man enten er en god karrierekvinde eller en god mor. Man kan være begge dele, men det kræver bevidsthed, kommunikation og selvomsorg. Ligesom at det er vigtigt at erkende, at man ikke altid kan være perfekt på begge fronter.

Men man behøver ikke at vælge mellem karriere og familie – man kan have det hele, hvis man er villig til at arbejde for det.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel