Kolding Netavis

Kig op og hils mørket velkommen

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Merkur passerer hen over solen. Det er en oplevelse, der strækker sig over flere timer mandag eftermiddag. Pressefoto.

Geografisk Have i Kolding og Amatør-Astronomisk Forening arbejder sammen om to arrangementer inden jul, hvor man kan se spændende fænomener på himlen i Geografisk Have.

Dagene kortes og det betyder, at man har endnu mere tid til at kigge på stjerner – hvorfor ikke se positivt på vinterhalvåret og hilse mørket velkommen. For hvis man retter blikket opad og er nysgerrig på, hvad stjernehimlen har at byde på, giver vinterhalvåret flere spændende muligheder for at se fænomener på himlen, som man normalt ikke ser.

Amatør-Astronomisk Forening, som er en landsdækkende forening med hovedsæde i Kolding, har i år indgået samarbejde om to arrangementer i Geografisk Have, hvor foreningens medlemmer vil være til stede og hjælpe havens gæster med at se og forstå, hvad der foregår deroppe langt over skyerne.

Tag familien, naboen eller kollegaerne med under armen eller kom alene og få en helt særlig oplevelse.

Merkur bliver synlig foran solen

Første mulighed er 11. november om eftermiddagen, hvor Merkur passerer hen over solen. Det er en oplevelse, der strækker sig over flere timer fra kl. 13-17. Amatør-Astronomisk Forening medbringer solteleskoper. Der er gratis entré til haven. Det er en rigtig god idé at have varmt tøj og fodtøj med. Der er mulighed for at købe kaffe/the og andre drikkevarer.

Cirka kl. 15 vil der være et foredrag om Mars og rejsen til Mars ved Karsten Madsen fra Amatør-Astronomisk Forening i havens Væksthus. At rejse til Mars er en drøm, der måske nok ligger en del år ude i fremtiden, men forberedelserne er i fuld gang og man søger at overvinde den lange række af udfordringer, som skal ryddes af vejen først.

Når solen går ned ved godt 16-tiden vil der måske være mulighed for at se Saturn, Venus og Jupiter i solteleskoperne. Det afgøres af vejret, som ikke skal være overskyet.

Geminiderne – kosmisk stjernedrys

Næste chance – hvor man virkelig har glæde af mørket – er 13. dec. fra kl. ca. 17.00. Geminiderne er navnet på én af årets kraftigste og mest intense meteorsværme. Igen står Amatør-Astronomisk Forening parat til at svare på spørgsmål. Netop denne nat har Geminiderne deres maksimum, men er i øvrigt synlige fra den 4. til den 17. december. Hvis himlen er klar den 13. dec., kan man være heldig og se op til 150 stjerneskud i timen. Geografisk Have har ekstraordinært åbent til kl. 21 denne aften.

Godt udstyr til observationer på nattehimlen

En kikkert, en liggestol eller en havestol og varmt tøj og fodtøj, evt. gerne en sovepose er det rette udstyr, når man vil tilbringe en god lang stund med at kigge på stjernedrys denne aften. Man må IKKE medbringe hvidt lys som lommelygte eller mobiltelefoner, men gerne en lommelygte eller cykellygte med rødt lys.

Café Lykkefund tilbyder varme drikke, tomatsuppe og andre lækre snacks. Der er gratis entré til haven.

Hvis det er overskyet aflyses arrangementet og det vil blive oplyst på Geografisk Haves facebook-side og hjemmeside.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *