Kolding Netavis

Kan presset på psykiatrien blive ved med at stige?

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Sara Darling Jørgensen (SF). Pressefoto.

Sara Darling Jørgensen (SF), medlem af psykiatri-og socialudvalget i Region Syddanmark, 5700 Svendborg.

Kan presset på psykiatrien blive ved med at stige – desværre er svaret ja.

Fremover skal unge overgå til voksenpsykiatrien allerede efter deres 17.år – en ændring, som et flertal i Regionsrådet desværre vedtog mandag.

I SF havde vi ellers stillet forslag om, at der skulle være en glidende og fleksibel overgang til voksenpsykiatrien op til det 21. år – med god inspiration fra Region Midt, hvor fokus var på, hvornår det var bedst for den unge. Men flertallet ville det anderledes.

Der skal ikke herske tvivl om, at vi er meget bekymrede, da vi jo pålægger voksenpsykiatrien endnu flere ”opgaver” med denne vedtagelse. En voksenpsykiatri, som i forvejen er presset helt i knæ, hvor der konstant er overbelægninger – og budgetoverskridelser, som har medført, at medarbejderne flygter eller langtidssygemeldes – eller opsiges på grund af disse budgetoverskridelser; og hvor sengepladser lukkes midlertidigt på baggrund af manglende personale. En virkelig ond spiral – og som vi nu kan risikere bliver værre.

Som situationen er, så skal de almen voksenpsykiatriske afdelinger også rumme retspsykiatriske patienter – og kan også have meget udadreagerende patienter og have patienter med aktivt misbrug, dvs. at de unge vil komme til et miljø, som slet ikke er gearet til at rumme deres problematikker.

Hvem skal tage hånd om 18-årige Sophie som indlægges i voksenpsykiatrien, som har brug for nærhed eller 19-årige Peter, som har brug for ro og en-til-en samtaler, fordi hans psykiatriske diagnose gør, at han har brug for det?

Vi kan ikke andet end at se denne ændring, som en kraftig forringelse for de unge, deres familier og de ansatte; – og vi vil følge udviklingen tæt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel