Kolding Netavis

Julens farer lurer for hunde og katte: Sådan får dine kæledyr en glædelig jul

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Pressefoto.

Mens mange mennesker nyder den hyggelige juletid, er højtiden forbundet med en række farer for vores kæledyr, som kan få alvorlige konsekvenser.

Julen har for alvor meldt sin ankomst, og mange danskere nyder derfor godt af den hyggelige juletid, der ofte byder på familiesamvær, gaver og en masse julegodter. Men for hunde og katte indebærer højtiden en række farer, og derfor bør kæledyrsejere være ekstra opmærksomme i den kommende tid:

-I julen har mange kæledyrsejere ekstra tid til at være sammen med sin hund eller kat, og derfor er juletiden en skøn periode for både dyr og mennesker. Højtiden er dog forbundet med en række farer for vores kæledyr som blandt andet fedtholdig mad, gavebånd og stearinlys, der kan medføre alvorlige konsekvenser, siger Hanne Friis Lund, chefdyrlæge i AniCura Dyrehospital i Danmark, i en pressemeddelelse.

Hun giver her tre gode råd til, hvordan man skaber en tryg og glædelig jul for kæledyrene.

Vær påpasselig med julegodterne

Flæskesteg, and og julegodter er ofte på menuen i december, og i mange hjem får hunden eller katten lov til at smage på julelækkerierne. Det gælder særligt juleaften, hvor rester fra julemåltidet nemt ender i kæledyrets madskål, men det er ikke altid en god ide, lyder det fra chefdyrlæge.

Rigtig meget julemad indeholder store mængder fedt, som hunde og kattes maver ikke er vant til, og derfor bør man være meget påpasselig med at give sit kæledyr rester fra stegen eller andet fedtholdig mad. Det kan nemlig føre til akutte mave- og tarmproblemer og eksempelvis resultere i bugspytkirtelbetændelse hos hunde.

Ligeledes kan knogler fra fjerkræ let splintre i mave-tarmsystemet og medføre slemme skader. Derudover er det vigtigt, at man ikke overfodrer sit kæledyr i julen, selvom man synes, at hunden eller katten fortjener at blive forkælet, siger Hanne Friis Lund.

Husk gåturen og rutinerne

Når dagene er mørke, og temperaturen er lav, kan det være svært at finde overskud til den daglige gåtur, men også i vintermånederne har hunde brug for at blive aktiveret. Vil man gerne forkæle sin hund, er en gåtur derfor langt bedre end at fylde madskålen med julemad eller for mange godbidder.

-Hunde er vanedyr, og derfor har de stor glæde af, at man holder fast i de daglige rutiner. Selvom man som hundeejer måske holder juleferie og nyder et par fridage derhjemme, skal man stadig huske at lufte hunden dagligt. Det er i virkeligheden langt den bedste måde, man kan forkæle sin hund på, og som samtidig sikrer, at man holder sit kæledyr sund og aktiv, forklarer Hanne Friis Lund.

Hold øje med gavebånd og levende lys

Juleaften byder for de fleste på en tur rundt om juletræet, der ofte er pyntet med levende lys. En logrende hale eller en nysgerrig kat kan dog nemt komme i kontakt med ilden, og derfor bør man holde særligt øje med dyrene, når lysene brænder.

Også når gaverne under træet skal åbnes, skal man holde sit kæledyr under skarpt opsyn. Særligt for katte og nysgerrige hunde er det nemlig underholdende at lege med gavepapir eller gavebånd, som kan risikere at ende i dyrets mave og tarm, og derfor er det en god ide hurtigt at pakke papir og bånd væk, anbefaler Hanne Friis Lund afsluttende.

Disse julemadvarer skal hunden holdes fra

• Fedtholdigt mad
• Løg og hvidløg, som der eksempelvis er i frikadeller
• Nødder
• Vindruer
• Rosiner
• Chokolade

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel