Kolding Netavis

Hvad betyder Skamlingsbanken for dig?

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Foto: Elo Christofeersen (Arkivfoto)

Pop-up udstilling opfordrer de lokale og gæsterne på Skamlingsbanken til at fortælle deres historier om det betydningsfulde sted.

En specialestuderende fra Aarhus Universitet har i de sidste mange måneder, i samarbejde med Museum Kolding og venlige borgere fra lokalsamfundet, arbejdet med, hvordan man kan gøre museumsoplevelsen i Besøgscenter Skamlingsbanken bedre for både børn og voksne.

Samarbejdet er blevet til et udstillingskoncept kaldet: ”Hvad er Skamlingsbanken for dig?”, og går ud på at invitere gæsterne ind som aktive medfortællere af fortællingen om stedet Skamlingsbanken. Udstillingen er blevet til efter mange samtaler med bl.a. lokale ildsjæle.

-Skamlingsbanken er et samlingssted, der har utrolig stor betydning for mange og som har en hel særlig ånd af fællesskab. Skamlingsbanken er med sin historie symbolet på, hvor vigtig meningsfrihed og demokratisk dialog er, og det er det, som jeg har ønsket at få frem i et udstillingskoncept, der lader museumsgæsterne få ordet om Skamlingsbanken – deres samlingssted, fortæller Jasmin Mørcke, specialestuderende ved Aarhus Universitet.

At der er mange mennesker fra både nær og fjern, der har et forhold til Skamlingsbanken, mærker man hver dag i Besøgscentret på Skamlingsbanken. Mange gæster husker barndommens kælketure, ture med skolen eller sommerens udflugter. For nogle er forholdet nedarvet gennem generationer tilbage til Befrielsen i 1945 og Genforeningen i 1920. Og det er de historier både Jasmin Mørcke og Museum Kolding håber, at lokale vil dele.

Fra 2. juni og to uger frem, er væggen langs ”Refleksionstrappen” i Besøgscenter Skamlingsbanken forvandlet til en fortællervæg, hvor børn og voksne i fællesskab kan male Skamlingsbanken og give deres bidrag til fortællingen om Skamlingsbanken som et sted for samling og fællesskabsfølelse. Alle bidrag er hjerteligt velkomne.

Alle de personlige fortællinger fra udstillingen, skal sammen med Jasmin Mørckes speciale, gøre Museum Kolding klogere på lokalområdets forhold til Skamlingsbanken, og være inspiration ved kommende arrangementer og events på Skamlingsbanken. Samtidig bidrager de til Jasmins afsluttende forsvar på universitet.

-Skamlingsbanken har betydning for rigtig mange – og vi vil så gerne høre, hvad det er for dig, så kom ud på Skamlingsbanken 2. juni når udstillingen ”Hvad er Skamlingsbanken for dig?” åbner i Besøgscentret, slutter Jasmin Mørcke.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel