Kolding Netavis

Fra kæledyr til rovdyr: Politik og hierarki i den vilde verden

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Vibeke Henriksen. Privatfoto.

Klumme af forfatter og klummeskribent Vibeke Henriksen, Kolding.

Jeg trak på smilebåndet, da Venstres partiformand Troels Lund Poulsen offentligt gik på talerstolen og meldte ud, til et arrangement om det kommende EU-parlamentsvalg, at han ikke længere ville være et kæledyr, men et rovdyr.

Her sagde han følgende til Altinget: ”Tiden, hvor Troels Lund er et kæledyr, det er på vej til at være en epoke, der slutter. Nu er der brug for, at jeg bliver et rovdyr igen”.

I mit stille sind kunne jeg ikke lade være med at smile og tænke over, hvilket dyr han så tror, at han er, måske en Puma? – Puma Troels, vi ser dig!

Imens jeg trak på smilebåndet, kunne jeg heldigvis læse i B.T. at den politiske analytiker Henrik Qvortrup også havde lidt skepsis med udtalelsen og refererede til situationen som den lille chihuahua, der siger, at den gerne vil være en grand danois. Mit billede af hele situationen blev, at det er lidt morsomt og ret sødt, ikke?

Ledelse, politik og dyr er tre forskellige ting, der på overfladen ikke har meget til fælles. Men når man kigger nærmere på det, kan man sagtens se, at der er mere sammenhæng mellem de tre end først antaget. Det er egentlig derfor, at alle politikere oftest gerne vil forsøge at placere sig som et dyr, i hvert fald symbolsk set. Da man i naturen ser eksempler på ledelse i form af dyrehierarkier, hvor en stærk og respekteret leder styrer flokken og sikrer dens overlevelse.

Politikere ønsker ofte at blive set som løver, eller som Venstres tidligere partiformand Jakob Ellermann-Jensen udtalte ”jeg er det store dyr på Savannen”. Dette indikerer, at politikere ønsker at herske og have al magt og indflydelse. Sådan er jobbet, når man snakker ledelse og politik, men det må også være en forbandelse, for når man befinder sig øverst i hierarkiet, bliver man automatisk et mål for dem, der ønsker ens position.

Man kan aldrig vide, hvem der holder øje med en, eller hvilke planer de har for at overtage ens plads. Karaktermord og listige tricks er blot nogle af de metoder, der kan blive brugt for at vælte en fra toppen. Man ved bare, at alle øjne er rettet mod den, som har magten. Alle vil have dens plads, og den, der har magten, skal konstant bevise, at de fortjener den. Det handler om at vinde hver dag og bevare sin position som det store dyr på Savannen.

I sidste ende handler det om overlevelse, både i naturen og i politik. Så når Troels Lund Poulsen erklærede, at han ikke længere ville være et kæledyr, men et rovdyr, så var det måske hans måde at signalere, at han er klar til at kæmpe for sin plads og vise sin styrke.

Hvad end hans valg af symbolik var, så er det klart, at politikere er nødt til at navigere i en verden af konkurrence og magtkampe, hvor man konstant må bevise sit værd. Så lad os se, hvordan Puma Troels klarer sig i den vilde verden af politik, og om han formår at blive det rovdyr, han ønsker at være.

Vi ønsker ham held og lykke på Savannen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel