Kolding Netavis

Christiansfeld får ny skulptur

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Eske Kath, der er vokset op i Christiansfeld, har skabt en skulptur til Genforeningspladsen i Christiansfeld.

For syv måneder siden satte indvielsen af den nyrenoverede Genforeningsplads i Christiansfeld punktum for syv års anlægsarbejde i byen. Nu får Genforeningspladsen en ekstra prik over i’et med en skulptur skabt af bysbarnet og billedkunstneren Eske Kath, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Opgaven med at skabe et kunstværk til Christiansfeld har for Eske Kath ligget som en naturlig forlængelse af sit tilhørsforhold til byen.

– Jeg har stadig min familie, mine forældre i byen, og har en stor tilknytning til Christiansfeld. Værket, der er i menneskestørrelse, giver mig en fornemmelse af, at jeg vil være til stede i byen, fortæller Eske Kath om baggrunden for at skabe skulpturen.

– Christiansfeld er en stringent by med stramme linjer, og min opvækst her har haft en stor indvirkning på mit arbejde. Jeg synes, jeg skylder byen noget på den konto, som jeg gerne vil betale tilbage ved at skabe et nyt kunstværk, siger Eske Kath videre.

Skulpturen afsløres ved en indvielse den 18. juni klokken 15.

En attraktion for Christiansfeld

Kulturudvalgsformand Jesper Elkjær, der sammen med borgmester Jørn Pedersen, afslører Christiansfelds nye kunstværk, er begejstret for udsigten til, at UNESCO-byen får et kunstværk, der på én gang supplerer Genforeningspladsens mindesmærke, der markerer Genforeningen i 1920 og samtidig bliver en attraktion for byens borgere og turister.

– Det er svært at få armene ned, når vi kan præsentere et kunstværk af denne kaliber. Eske Kath er en kunstner med internationalt format og med en lang og fornem række af værker, udstillinger og udsmykningsopgaver bag sig, og som kulturudvalgsformand er jeg meget glad for, at han har sagt ja til denne opgave, siger Jesper Elkjær.

Skulpturen på Genforeningspladsen er ikke Eske Kaths første værk i Kolding kommune. Han er ’huskunstner’ i Koldings retsbygning og har over en årrække skabt en række værker til både by- og landsretten. Han var desuden en del af udstillingen ’Ikke til salg’ på Trapholt i 2015 og har en stor soloudstilling på vej på Trapholt i januar næste år.

Om Eske Kath

Eske Kath (f. 1975) er vokset op i Christiansfeld, uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2003 og bor og arbejder i København. Kunsten har Eske Kath fået ind med modermælken, da begge forældre, Leif og Gitte Kath, er udøvende kunstnere.

Hans værker er repræsenteret på en lang række museer og samlinger i ind- og udland. Han har blandt andet haft soloudstillinger på Dillon Gallery, New York, (2016), Charlie James Gallery, Los Angeles, (2014), Galerie Mikael Andersen, Berlin (2013), Charles Banks Gallery, New York (2012) og er desuden repræsenteret på HEART, ARKEN, ARoS og Sammlung Essl i Wien. I 2010 var han, sammen med andre fremtrædende billedkunstnere, med til at udsmykke Chr. VII’s Palæ på Amalienborg.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *