Kolding Netavis

Drop illusionen om nemme besparelser på administration

Dorthe V. Willumsen. Privatfoto.

Læserbrev af Dorthe V. Willumsen, formand for HK Kommunal Sydjylland, Højageren 59, 8752 Østbirk.

Hvad gør en politiker, når han eller hun har en masse gode idéer, men ikke ved, hvor pengene skal komme fra? Så ender politikeren ofte med at ville hente pengene på ”administration, bureaukrati og kolde hænder”. Som om administration er et unødvendigt fedtlag, man bare kan skære væk.

Hele tre milliarder vil regeringen spare på administrationen i landets kommuner og regioner. I Sydjylland drejer det sig om besparelser på flere hundrede millioner.

Problemet er bare, at politikernes fortælling om den overflødige administration ikke holder vand.

Her i det sydjyske har man allerede skilt sig af med alt for mange af de dygtige, kommunale HK’ere, der er fundamentet for den gode, offentlige service. I løbet af de seneste 10 år er 600 HK’ere bortrationaliseret fra vigtige velfærdsfunktioner. Det kan borgere og virksomheder desværre mærke i form af ringere service.

I takt med, at man har skåret i HK-stillingerne, er andre kommunale medarbejdergrupper begyndt at klage over stigende administrative byrder med dokumentation og kontrolopgaver. Det hænger ganske logisk sammen. For de administrative opgaver forsvinder ikke, fordi der bliver færre HK’ere. Opgaverne ender bare ude hos SOSU’en, pædagogen eller sygeplejersken, der så får mindre tid til deres kerneopgave. Alle taber i det scenarie.

I HK Kommunal Sydjylland bidrager vi hellere end gerne til at få luget ud i de opgaver, der ikke giver mening. Men voldsomme grønthøsterbesparelser på de borgernære, administrative funktioner vil have store konsekvenser.

Så kære politikere, drop illusionen om administration som en kilde til nemme besparelser. Administration er velfærdens fundament.

Tagget med:
Del denne artikel