Kolding Netavis

3D-print vækker vikingerne til live

Elo Christoffersen
By Elo Christoffersen
Foto: Sydvestjyske Museer.

For gæsterne er det en tur i tidsmaskinen, når de træder indenfor i ”Vikingernes by”, som er titlen på den aktuelle særudstilling hos Museet Ribes Vikinger.

Udstillingen er bygget op omkring fem huse i pileflet. Den viser resultatet af en kæmpe udgravning midt i byen, som har afdækket en helt ny historie om Danmarks ældste by.

Flere af de genstande, som arkæologerne har fundet, er blevet omdannet til 3D-modeller med hjælp fra eksperterne hos IBA Nexttech. Med printerne er der skabt forstørrede udgaver af nogle af de små genstande, der dukkede op under udgravningen i Ribe. I 3D-udgaverne kan publikum komme helt tæt på genstandene og se detaljer, der ellers ville være skjulte.

Museumsinspektør Mikkel Kirkedal er meget begejstret for samarbejdet med IBA Nexttech, og han er sikker på, at museet igen vil bruge 3D-print i sin formidling.

-Som museum vil vi gerne vække interessen for fortiden og skabe en større forståelse hos vores publikum, og til det formål er 3D-print et virkelig godt greb, siger han i en pressemeddelelse.

Museumsinspektøren tilføjer, at 3D-printede modeller har den fordel, at dem kan publikum få lov at holde i hænderne. Det vil aldrig ske med de uerstattelige, originale genstande.

-Med 3D-print kan man trods alt få en oplevelse af at komme helt tæt på historiske genstande, selv om det kun er kopier. Og med de printere, som IBA Nextech har til rådighed, kan vi også printe i materialer, som kommer forholdsvis tæt på det originale materiale, siger Mikkel Kirkedal.

Hos IBA Nexttech har direktør Karsten Friis Hansen været glad for samarbejdet med museet i Ribe. For ham er det blot endnu et eksempel på, at 3D-print kan indgå i mange sammenhænge. Og at der med tiden vil vise sig endnu flere anvendelser for teknikken.

-For os er det altid spændende at se nye eksempler på, hvor 3D-print kan gå ind og gøre en forskel, siger han.

IBA Erhvervsakademi Kolding har netop taget fat på at undervise det første hold studerende i Industriel 3D-print, og den praktiske del af undervisningen foregår hos IBA Nexttech.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel