Kolding Netavis

Vamdrup Skole får skoleorkester

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Som en af 11 udvalgte skoler rundt i landet får Vamdrup Skole nu et skoleorkester. Kulturministeriet har afsat 10 millioner kroner til projektet OrkesterMester, hvor hele klasser lærer at mestre musikinstrumenter og får musikalske oplevelser.

Alle elever på 2. og 3. årgang på Vamdrup Skole får nu lov til at opleve glæden ved at spille på et instrument og at opleve fællesskabet ved at spille i orkester sammen med alle klassekammeraterne. Skolen er udvalgt som en af 11 skoler landet over, der i samarbejde med den lokale musikskole bliver en del af projektet OrkesterMester.

En bevilling fra Kulturministeriet på 10 millioner kroner i årene frem til 2023 giver skolerne mulighed for at indkøbe hele klassesæt af violiner, celloer, klarinetter og andre orkesterinstrumenter, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse:

– Med OrkesterMester er vi med til at sætte fokus på musik i folkeskolen og sikre, at flere børn får oplevelser med musik. De lærer at spille og får viden om forskellige typer af musik, og de lærer om vores fælles musikkultur, siger generalsekretær Lotte Trangbæk, Danske Musik- og Kulturskoler, der står bag projektet.

Musiktimer

Arbejdet med skoleorkestret foregår i de obligatoriske musiktimer og i et samarbejde mellem musikskolen og folkeskolen.

Det er Vamdrup Skole og Kulturskolen Kolding har ansøgt om at blive en del af OrkesterMester.

– Det er fantastisk, at vores elever får lov at spille strygerinstrumenterne sammen som en del af musikundervisningen hos os. Og vil glæder os til at se eleverne og orkestret udvikle sig til at være en del af den identitet, vi har her på Vamdrup Skole. Et stærk musisk fællesskab, som ud over glæden ved musikken styrker fællesskabet ved sammen at spille i orkester, siger Per Rudbæk, skoleleder i Vamdrup.

Stolt kulturskolechef

Kolding Kulturskolechef Jens Bloch udtaler om projektet:

– Vi er stolte over at kunne være med til at give elever kendskab til strygerinstrumenterne og være med til at formidle spilleglæden via orkestersammenspil på skolen. Som Kulturskole glæder vi os over at blive mere synlige i Vamdrup og måske nogle eleverne med tiden får lyst til at blive elever på Kulturskolen og benytte sig af vores talentlinie og dygtige musikundervisere.

Fire lærere fra Kulturskolen Kolding og en lærer fra Vamdrup Skole arbejder sammen om OrkesterMester på Vamdrup skole.

Skoleorkestre sætter positivt præg

OrkesterMester startede i 2018 på ni skoler, og her har erfaringen været, at arbejdet med skoleorkestret engagerer og motiverer både elever og lærere, og at det sætter et positivt præg på skolen og især på de medvirkende klassers trivsel.

Kulturminister Joy Mogensen siger om OrkesterMester:

– Musik gør os til deltagende, sociale og skabende mennesker. Og når børn får mulighed for at møde musik i en tidlig alder, så giver det selvtillid og sammenhold. Jeg glæder mig meget til at følge de nye OrkesterMester-skolers arbejde med at give ungerne mulige for at spille eget instrument.

Med de 11 nye skoler kommer 3800 børn rundt i Danmark til at spille sammen i skoleorkestre i perioden frem til 2022.

For DMK er det vigtigt, at OrkesterMester fører til, at skolerne får opbygget et skoleorkester, der også lever efter projektperioden, og gør musikken til en aktiv og forankret del af elevernes skoleliv.

– De kunstneriske fag har i mange år ikke fået så meget fokus i folkeskolen, og derfor er vi meget glade for gennem OrkesterMester at være med til at styrke musikkulturen i skolerne og samarbejdet mellem folkeskoler og musikskoler, siger Lotte Trangbæk.

En del af ideen med OrkesterMester er desuden, at eleverne skal møde professionelle musikere. Det sker ved en årlig OrkesterMesterFest, hvor eleverne fra alle de deltagende skoler enten spiller en hel dag sammen med DR Symfoniorkestret og afslutter med koncert i DR Koncerthuset eller hos et af landsdelsorkestrene.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *