Kolding Netavis

Vamdrup bliver formentlig en del af projektet ”Frie bymidter”

Redaktion
Af Redaktion
Et udsnit af Vamdrups bymidte som står foran forandringer. Foto: SEB.

Nu skulle det endelig være ganske vist. Vamdrups bymidte er nu udpeget som fast forsøgs by i lands projektet ”Frie bymidter” under det statslige Plan- og Landdistriktsstyrelsen. Og det er sket blandt 14 andre udvalgte byer rundt om i landet.

Det betyder, at det nu anses for helt sikkert, at byen får del i de 130 millioner, der er afsat i en pulje til formålet. Og det anslås, at handle om et beløb til Vamdrup på et sted mellem otte og ni millioner kroner, skriver Fællesavisen.

Formålet med projektet ”Frie bymidter” er at sætte fokus på at styrke bymidter i mindre og mellemstore byer.

En endelig og detaljeret ansøgning skal nu via kommunen afleveres til styrelsen senest den 8. maj 2023. Kommunen forpligter sig samtidigt til selv at yde 40 procent af udgifterne til projekterne.

Baggrunden er for det hele er, at allerede i juni 2022 blev Kolding Kommune, med Vamdrup som case, udpeget som én mulighed, sammen med 14 andre byer rundt om i landet, til at gå videre i forløbet om at blive udpeget som forsøgsby under overskriften ”Frie Bymidter”.

Bag ordningen forsøgsordningen står et bredt flertal i Folketinget. På tidspunktet med tidligere indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen (S) for bordenden. Meningen er, at give kommunerne bedre mulighed for at tænke ud af boksen og ikke lade gode idéer være begrænset af eksisterende lovgivning.

Det er en forudsætning for at få støtte, at der etableres lokale velfærdsfunktioner som en del af forsøgsordningen. Og her har opførelsen af ”Vores hus” i Vamdrups bymidte spillet en central rolle.

Forudsætningerne for at deltage i forsøgsordningen er:

-at bymidter ligger i byer med mellem 4.000 – 20.000 indbyggere. Vamdrup har cirka 5000.

-at kommunen forpligter sig til at etablere lokale velfærdscentre med nye tilbud og funktioner, der kan skabe nærhed og understøtte bylivet.

-at lokale private og civile aktører, fx lokale ildsjæle og foreninger, skal inddrages i et bredt samarbejde med kommunen.

-at der lægges vægt på nye samarbejdsformer med lokale aktører og inddragelse af civilsamfundet, som styrker det lokale engagement.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel