Kolding Netavis

Skole tester døgnrytmelys

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Kolding Kommune har gennem de seneste tre år omlagt en stor del af belysningen i de kommunale bygninger til LED. Det gavner både miljøet og bundlinjen. Seneste skud på stammen er døgnrytmelys, der forventes at have andre gavnlige effekter end blot at reducere energiforbruget.

Som en af de første folkeskoler i Danmark skal Vamdrup Skole afdeling Øst, der rummer 0. til 3. klasse, teste en ny type LED-lys, som kaldes døgnrytmelys. Det skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Døgnrytmelyset er udviklet for at simulere solens varierende styrke og farve i løbet af en dag, og forskning viser, at det hjælper både på koncentrationen og komforten i de mange timer børnene opholder sig på skolen.

– Investeringer i energiforbedringer handler ikke kun om at spare på ressourcerne. Vi kigger i høj grad også på, hvordan vi kan skabe en højere komfort med vores tiltag. Det giver fx bedre lys, når vi skifter til LED, forklarer Lars Højensgård, som er energikoordinator i By- og Udviklingsforvaltningen, og fortsætter:

– I Vamdrup Skole tester vi døgnrytmelys, som lærerne selv kan styre via et panel. De kan skrue op for styrken og ændre farveskalaen, hvis klassen har brug for arbejdslys og dæmpe lyset, hvis der står hygge og mere sociale aktiviteter på programmet.

Hvis lærerne ikke selv regulerer lyset, varierer det automatisk. Virksomheden, der har installeret lyset, har tilpasset et program specielt til klasselokaler, og er altså ikke et standard kontor-program.

Fokus på et godt læringsmiljø

Bjarke Søndergaard, der er afdelingsleder på Vamdrup Skole Øst, er glad for at være udvalgt som testskole for døgnrytmelyset:

– Vi er hele tiden på udkig efter nye indsatser, der kan skabe de mest optimale betingelser for børnenes læring. Derfor glæder jeg mig over det nye tiltag og til at se om døgnrytmelyset gør en forskel, når vi kommer hen til vinteren, hvor dagslyset er mere sparsomt, siger Bjarke Søndergaard.

Om der skal døgnrytmelys op i andre skoler i kommunen, afhænger af resultaterne fra testforsøget. Døgnrytmelyset blev installeret på Vamdrup Skole i foråret.

Forventningen er, at døgnrytmelyset på Vamdrup Skole giver en årlig økonomisk besparelse på 64.000 kr. og en CO2-reduktion på 13,3 tons. Genbrug af de gamle lysarmaturer til den nye LED-belysning giver derudover en besparelse på ca. 5 tons CO2.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *