Kolding Netavis

Rigoletto: Opera om en tragisk nar

Elo Christoffersen
By Elo Christoffersen
Foto: Anders Bach for Den Jyske Opera.

Rigoletto er en opera om en tragisk nar.

Tirsdag den 20. oktober viser Kolding Teaterforening Den Jyske Operas opsætning af Guiseppe Verdis kendte og elskede opera, ”Rigoletto”, på Comwell Kolding Teater.

Giuseppe Verdi har forvandlet Victor Hugos skuespil ”Le roi s’amuse” (Kongen forlyster sig) til en af de mest spændende fortællinger i operahistorien. ”Rigoletto” er en mørk og knivskarp krimi, der udspiller sig i det 16. århundredes Italien i en verden befolket af gangstere, sammensvorne, ludere – og en vanskabt hofnar, som forgæves forsøger at redde sin eneste datter fra en fordærvet verden.

Handlingen har det hele: Der er fest hos hertugen af Mantova, og hofnarren, Rigoletto, udøser vittige giftigheder over hoffolkene. Grev Monterone afbryder festen, vred over, at hertugen har forført hans datter. Rigoletto gør nar af ham, hvilket får Grev Monterone til at forbande både hertugen og Rigoletto. Senere finder vi ud af, at trods Rigolettos forsøg på at skærme sin dydige datter, Gilda, mod de pigeglade mænd, har hun alligevel forelsket sig i den vellystige hertug, som hun har set i kirken. Hoffolkene kidnapper Gilda for at hævne sig overfor Rigoletto, og han bliver fortvivlet. Da han næste dag finder ud af, at hertugen har fået sin vilje med Gilda, bliver han besat af tanken om at få hævn.

Derfor hyrer han lejemorderen Sparafucile til at myrde hertugen. Sparafuciles søster Maddalena lokker hertugen ud til en afsides kro. Hun er imidlertid forelsket i hertugen og beder Sparafucile om at skåne hans liv, hvilket Sparafucile indvilliger i – men kun, hvis nogen banker på kroens dør, og Sparafucile kan dræbe vedkommende i stedet. Dette overhører Gilda, og eftersom hun stadig er forelsket i hertugen, ofrer hun sig for ham. Rigoletto opdager, at Gilda er død og indser, at Monterones forbandelse er fuldført.

Melodierne i ”Rigoletto” er nogle af de mest kendte i musikhistorien. Verdi var da også så overbevist om, at han havde skrevet et mesterværk, at han afkrævede sine sangere fuldstændig tavshedspligt. Han forbød endda tenoren at fløjte arien “La donna è mobile” uden for teatret før premieren. Men siden 11. marts 1851 har melodierne fra Verdis klassiker lydt igen og igen verden rundt.

Titelrollen synges af David Kempster. Gilda synges af Susanna Andersson, mens hertugen af Mantova synges af Iurie Ciobanu. Christopher Lichtenstein dirigerer.

Forestillingen Rigoletto starter klokken 19.30, og billetter kan købes på www.billetten.dk. Forestillingen afvikles med god afstand på publikumspladserne af hensyn til faren for Covid-19-smitte.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *