Kolding Netavis

Nedslidt vej renoveres i næste uge

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Nu bliver Dalbyvej renoveret. Foto: Kolding Kommune.

Nu skal den noget nedslidte Dalbyvej renoveres.

I næste uge skal den godt nedslidte Dalbyvej mellem Vonsild og Dalby gennemgå en større renovering. Vejen vil være lukket for gennemkørsel, mens vejen udvides og opbygges. Den nye strækning laves på en bæredygtig og klimavenlig facon, der sparer både materialer og CO2.

– Vejen har været i dårlig stand i flere år. Vi kunne godt have lappet på den, men vi har i stedet valgt at trække det lidt og så til gengæld give vejen den helt store omgang nu. Den nye asfalt skulle gerne kunne holde 15-20 år, fortæller vejingeniør Rasmus N. Bonde i en pressemeddelelse.

Omkørsel

Projektet til 1,8 mio. kr. omfatter en strækning på 1.300 meter mellem Forsytiavænget i Vonsild og Aleen i Dalby – se kort. Strækningen vil være lukket for gennemkørsel hele ugen fra mandag til fredag sidst på dagen. Entreprenøren har været i kontakt med beboerne langs den omfattede strækning for at aftale, hvordan de kan komme til og fra deres bolig under vejarbejdet.

– En del trafikanter er vant til at bruge Dalbyvej som genvej mellem Vonsild og Dalby. I uge 15 skal de finde en alternativ rute. Vi sætter skilte op med omkørsel via Idyl, Agtrupvej og Sdr. Ringvej, forklarer Rasmus N. Bonde.

Han understreger, at lukningen også gælder for cyklister, fodgængere og andre, der er vant til at bruge vejen.

Bredere vej

Når den nye og flere steder lidt bredere vej skal anlægges, starter anlægsfolkene med at bryde den nuværende vejbane op. Herefter anlægges en ny kørebane helt fra bunden af.

– Den nye kørebane bliver 5,5 meter bred. I dag er vejen noget smallere flere steder, og det betyder, at trafikanterne gennem årene har taget en del af rabatten i brug. Det areal bliver nu en del af vejen, så det bliver lettere at komme frem – også med store landsbrugsmaskiner og lastbiler, fortæller Rasmus N. Bonde.

Genbrug af materialer

I fin overensstemmelse med kommunens bæredygtighedsstrategi laves den nye vej ved hjælp af en nyere miljø- og klimavenlig teknologi. Stort set hele bæreunderlaget på den nye vej fremstilles af genbrugsmaterialer.

– Vi kommer til at genbruge 1.500 tons materialer i form af genbrugsasfalt, som er fræset af ved andre vejarbejder. Normalt ville den slags materiale være blevet sendt til deponi. Nu sparer vi udgiften til deponi, og samtidig nedsætter vi vores forbrug af nye råmaterialer, hvilket er vigtigt, fordi vi ser ind i en fremtid med pres på råstofferne. Klimamæssigt er der også meget at hente ved at bruge den nye teknologi. Beregninger viser, at vi kan reducere udledningen af CO2 med helt op i nærheden af 75 pct., pointerer Rasmus N. Bonde.

Kolding Kommune har afprøvet den nye teknologi på et par andre strækninger, hvor erfaringerne har været gode.

– Den her løsning kan vi ikke bruge til alle nye veje, men til det her projekt er det et rigtigt godt valg. Genbrugsasfalten knuses på stedet og blandet op med bindemiddel. Det kræver nogle store maskiner, og dem er der god plads til på Dalbyvej, slutter Rasmus N. Bonde.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *