Kolding Netavis

Mere lighed i sundhed for socialt udsatte

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Læserbrev af Suzi Würtz Kjærgaard (SF), kandidat til regionsrådet i Region Syddanmark, Sankelmarkvej 21, 6000 Kolding.

Socialt udsatte dør i gennemsnit 19 år tidligere end den øvrige befolkning. Her kan man så måske godt tænke, det har da noget med den livsstil at gøre, som de socialt udsatte fører. Ja, socialt udsatte fører måske ikke den sundeste livsstil, men lad os nu bare indrømme, at det ikke kun er livsstilen, der ligger til grund for den kedelige statistik.

Det er faktisk også mødet med det offentlige sundhedsvæsen. Uanset hvem man er, er det vigtigt at blive mødt med respekt og værdighed hos fx den praktiserende læge. Hvis dette ikke sker kan det medføre, at man mister modet og forlader lægen uden at blive behandlet; og måske slet ikke vender tilbage til lægen igen.

Socialt udsatte trækker oftest først på sundhedsvæsnet, når deres lidelse bliver akut. Her sættes der måske ”et plaster på såret”, men en egentlig langsigtet ændring af deres livssituation sker ikke. Vi burde jo prioritere at hjælpe de udsatte borgere før end deres problemer bliver akut behandlingskrævende, samtidig med at vi støtter borgeren i at få den nødvendige efterbehandling, så deres eventuelle sygdomme eller skader ikke bryder ud igen.

Dette kræver et tættere samarbejde mellem region og kommune, og socialsygeplejersker kan her spille en uvurderlig rolle.

Derfor er jeg også glad for, at vi i SF ved sidste budgetforlig i regionen fik afsat midler til flere socialsygeplejersker – og jeg vil kæmpe for, at ordningen udbredes endnu mere. Men vi må også arbejde på at sundhedspersonalet generelt bliver bedre klædt på i mødet med den socialt udsatte, således at man altid føler sig set, hørt og respekteret, hvorved mange lidelser sikkert kan tages i opløbet, inden de udvikler sig alvorligt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *