Kolding Netavis

Inspiration til at skabe måltider med fokus på æstetik og nydelse

Betalt indhold
Af Betalt indhold
Foto: Pexels (Modelfoto)

SPONSORERET INDHOLD: ARTIKLEN INDEHOLDER KOMMERCIELLE LINKS

Du er givetvis et menneske, for hvem den gustatoriske sans er utroligt vigtig. Måske har du hele tiden lyst til at sanse smage.

Med velo snus, med tyggegummi, eller måske endda med noget so excentrisk som lakridsrødder til at gnave i.

Hvis du kan genkende det ovenstående, så ved du også, at det er vigtigt at nyde sine måltider. De daglige spisesituationer er tidspunkterne, hvor smagssansen virkelig kommer til sin ret. Derfor kan det være en god ide at lave mad med fokus på æstetik og sanselig nydelse.

Gode råd om hvordan man laver æstetisk tiltalende retter

Udover at appellere til smagssansen, skal lækker mad også være visuelt indbydende. Det er vigtigt at huske på, at æstetikken af en ret kan være lige så vigtig som smagen. Mennesker spiser, som ordsproget siger, også med øjnene.

Dette betyder, at man skal være opmærksom på hvordan ens retter ser ud, når de serveres. For det første kan man overveje farverne i retten, for forskellige farver giver forskellige nuancer til retten. Man kan eksempelvis bruge grøntsager som spinat og broccoli for at give et frisk udtryk til sin ret. Du skal også overveje formen på ingredienserne – om de skal være hakkede, strimlede eller hele? Konsistensen påvirker nemlig også mulighederne for at lave en æstetisk præsentation af sin ret.

Krydderier som aktiverer den gustatoriske sans

Timian, oregano, basilikum og rosmarin, karry, chili, koriander, spidskommen… Listen er næsten endeløs og kan ikke udtømmes her. Mange af de krydderier, du med fordel kan bruge til at skabe et festfyrværkeri af en ret, vil være aromatiske og måske have en stærk smag.

Krydderier er alfa og omega, når det handler om at lave mad, der rent faktisk er spændende at spise. Det danske køkken kan godt være lidt uinspirerende i den sammenhæng, så se gerne mod det store udland for at blive inspireret.

Tilføjer ekstra smag med sukker, honning, fiske- eller østerssauce

Der er masser af muligheder for at tilføje ekstra smag til din mad. Sukker fungerer godt som en smagsforstærker, men det skal naturligvis ikke overdrives, når du kokkererer i det salte køkken. Honning giver en mere nuanceret smag end sukker, fordi de forskellige typer honning vil have noter af blomster eller rapsmark.

Befinder du dig i det asiatiske køkken, så er det helt oplagt at bruge den traditionelle fiske- eller østerssauce, som du kan købe i ethvert velassorteret asiatisk supermarked. Selv de mindre byer i Danmark plejer at have minds en lokal butik, hvor de sælger importerede varer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel