Kolding Netavis

Mindelunden i Vonsild: Her er historien bag mindesmærkerne

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Mindelunden i Vonsild. Foto: Elo Christoffersen.

Det er svært, at finde informationer om Mindelunden i Vonsild.

Kolding Netavis har været på en slags detektivarbejde. Nogle læsere kunne nemlig godt tænke sig, at få historien bag Mindelunden i Vonsild. Blandt andet fordi, der står fem mindesmærker. Men det var lettere sagt end gjort, at finde historien bag mindesmærkerne og Mindelunden.

Kolding Netavis fandt ud af, at de fem mindesmærker bag den hvide bro i Mindelunden, er for personer, der har været sognepræst i Vonsild. Men her stoppede vores spor.

Historielektor Erik Voss fra Kolding kan dog hjælpe os videre med historien:

– Det er jo et fantastisk sted, selv om de færreste ikke kender det. Inde i selve præstegårdshaven står en sten for Salling, der var præst i Vonsild for ca. 200 år siden. Den første sten i Mindelunden er nok rejst omkring år 1900. Mouritz Mørk Hansen var C. Bergs evige kritiker. Men det fik han intet ud af. Han var stærkt højreorienteret. Johs. Clausen var Indremissionsk. I 1909 var Albert Schack i clinch med Peter Sabroe. Schack var svoren tilhænger af Georgismen og lige så stærk modstander af marxismen. Jeg skildrer sammenstødet i en bog, der forhåbentlig udkommer næste år, fortæller Erik Voss til Kolding Netavis.

Det er forskellige pengestærke mænd på egnen, der har doneret hver især til den enkelte sten.

Menighedsrådet ved Vonsild Kirke råder over Mindelunden og det er også menighedsrådet, der skal vedligeholde området, hvis det er det man ønsker. For blot få år siden var Mindelunden et flot og vedligeholdt sted, hvilket kunne være en flot tur, hvis man gik en tur. I dag står området i Mindelunden nærmest urørt hen og kan i forhold til tidligere, være et beskæmmende syn. Hvorvidt man vil til, at gøre noget ved området, skulle i følge netavisens oplysninger tages op på et tidspunkt på et møde i menighedsrådet.

Fakta

Mindesmærkerne er for disse fem personer:

Mouritz Moerk Hansen by Oscar Wils

Foto: Oscar Wils, Det Kongelige Bibliotek.

Mouritz Mørk Hansen, 1866-1895

I 1866 blev han sognepræst i Vonsild og Dalby.

Han var personlige venner med J.P. Junggreen og Gustav Johannsen, der begge drog nytte af hans historiske viden og efter de sønderjyske foreninger dannelse, blev han, en ofte brugt som ordfører ved møderne og endelig i 1892 blev han udnævnt til æresmedlem af De samvirkende sønderjyske foreningers overbestyrelse.

Mørk Hansen blev titulær stiftsprovst 1894, Ridder af Dannebrog 1860 og Dannebrogsmand 1887.

Mørk Hansen døde 18. august 1895, 79 år gammel. Han er begravet i Vonsild. På Skamlingsbanken blev der den 30. juni 1899 afsløret et mindesmærke for Mouritz Mørk Hansen udført af arkitektsønnen og med bronzerelief af Anne Marie Carl Nielsen.

Kilde: Wikipedia.

Johannes Clausen, 1896-1908

A St Andersen, 1924-1939

Svend Aage Olsen, 1939-1976

Svend Aage Olsen (født 10. februar 1906, Nykøbing Sogn – død ?) Sognepræst i Vonsild-Dalby fra 13. december 1939 til 27. december 1976. Formand for Kristlig Lytterforening. Udpeges 1967 til Radiokommissionen.

Barndom i Holbæk. Fik lærereksamen 1927, han fik først fast ansættelse som kommunelærer i 1929 ved Grøndalvængets Skole i København. I 1931 tog han en studenter eksamen og i januar 1939 blev han færdig som cand.theol.

Søn af lokomotivfører. Gift 1933 med Sylvia Olsen.

Kilde: Koldingwiki.dk.

Se billederne nedenunder…

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *