Kolding Netavis

Gullaschbaronen: En satirisk kabaret

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Rollerne som Gullaschbaronen og hans familie spilles af Hans Dueholm. Foto: Figaros.

Nu kan du opleve “Gullaschbaronen”, der er en satirisk kabaret.

Kolding Teaterforening får besøg, når ”Gullashbaronen” indtager Godset onsdag den 4. december i form af en satirisk kabaret.

Om forestillingen:

– Danmark fik en ny adel under 1. verdenskrig. Gullaschbaronerne tjente store summer på at lave gullasch til den tyske hær. Det var penge, som de nyrige ofte brugte til spekulation på børsen og til ekstravagante fester og store paladser. Formuer blev vundet og ligeså mange blev tabt. Mange gullaschbaroner gik fra at være konger over børsen den ene dag til at være bankerot den næste.

Forestillingen har blandt andet ladet sig inspirere af historier som den om tobaksfabrikanten og spekulanten, Olaf Biegler, der købte herregården Bangsbo ved Frederikshavn i 1918 og førte en yderst ekstravagant livsstil i et års tid for derefter at gå bankerot. om vekselereren, Svend Aage Andersen, også kaldet ”vekselerdrengen”, der bedrog sine kunder på Børsen for over 3 millioner (svarende til ca. 150 millioner kr. i dag) i 1915. Og ikke mindst om storkøbmanden og gullashbaronen, Harald Plum, hvis tvivlsomme spekulationer var hovedårsag til Den Danske Landmandsbanks famøse krak i 1922.

Historierne trækker tråde til nutiden, til finanskrisen i 2007-09 og skandalerne omkring Danske Bank (tidligere Den Danske Landmandsbank). Grådighed, anløbenhed, manglende moralsk kompas før og nu sættes i scene i forestillingen i en stram, skarp og musikalsk form.

Sangen ”Familieportrætter”, som Osvald Helmuth udødeliggjorde i ”Mestersangeren i Revyenberg” i 1952 går som en rød tråd igennem Gullaschbaronen. Blandt kabarettens andre sangnumre kan nævnes ”Så til Maxim vi går”, Frederik Jensens gullaschvise, Schiøler-Lincks ”Ih, hvor er det kommunalt” og Preben Uglebjergs ”Gyngerne og karrusellen”.

Rollerne som Gullaschbaronen og hans familie spilles af Hans Dueholm. Pianist er Allan Dahl Hansen.

“Gullaschbaronen” kan opleves på Godset i Kolding onsdag den 4. december klokken 19.30. Billetter kan købes på www.billetten.dk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *