Kolding Netavis

Er vi løbet tør for bioanalytikere i Region Syddanmark?

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Karsten Fogde (SF). Privatfoto.

Læserbrev af Karsten Fogde (SF), medlem af Regionrådet, Villestofte Skovgyde 146, 5210 Odense NV.

Når der tales om travlhed i det danske sundhedsvæsen, så er det ofte professioner som fx sygeplejersker, læger og jordemødre, som fylder meget i den offentlige debat, og som alle vi danskere kender og møder, når vi er på skadestuen, hospitalet eller i ambulatorierne.

Her under coronakrisen er ”nye” professioner kommet frem i lyset – ikke mindst landets bioanalytikere, der nu i snart et år har været på permanent overarbejde med at analysere coronatests og blodprøver fra patienter med covid-19. Faktisk kan vi ikke lave alle prøverne uden bioanalytikere!

Behovet for at uddanne flere bioanalytikere kendte vi også før coronakrisen, og i dag er behovet både kritisk og akut.

I 2019 var der 8.338 personer med en bioanalytikeruddannelse i beskæftigelse og af dem var kun ca. 1% ledige.

Nu får vi meldinger om regioner i landet, der er løbet tør for bioanalytikere – og som er nødsaget til at besætte bioanalytikerstillinger med andre faggrupper, der kan være nok så dygtige og veluddannede – men mangler de stærke kliniske kompetencer, som en uddannet bioanalytiker besidder. I øjeblikket er der 8 ledige bioanalytikere stillinger i Region Syddanmark, og jeg kan frygte, at det bliver værre, hvis ikke vi handler NU.

Vi skal have flere studie – og praktikpladser.

Det ligger lige for at oprette flere studiepladser og optage flere studerende på alle vores bioanalytikeruddannelser på vores professionshøjskoler!

Ikke fordi der mangler kvalificerede ansøgere. Sidste år modtog professionshøjskolerne samlet set 733 kvalificerede 1. prioritetsansøgninger til 487 pladser. Dermed måtte der afvises 246 fuldt kvalificerede ansøgere, der ellers havde set bioanalytikeruddannelsen som deres ønskeuddannelse.

Gode råd er dyre og en fornyet tilgang til praktik, som kunne fordoble antallet af praktikpladser, er at lade bioanalytikerne komme parvis i praktik. Det ser vi gerne i SF samtidig med en opnormering af antallet af uddannelsespladser!

Det er NU der skal handles.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *